Zoom

Tomma valsedlar kan ge plats åt extremister

Erik Wångmar, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, tror att vi även vid årets val kommer se försök att kandidater kuppar in sig på andra partiers mandat.

Extremister kan kuppa in sig på andra partiets mandat eftersom många öppna listor är helt tomma på namn vid årets val.

Som Syre tidigare har uppmärksammat så är det flera av riksdagspartierna som har svårt att få fram kandidater till kommunvalet.
Efter sista dagen för partierna att anmäla kandidater till Valmyndigheten och därmed låsa listorna så att väljarna inte kan skriva ett namn som partierna inte vill ha med var det bara Socialdemokraterna som ställer upp i samtliga 290 kommuner.

I 71 kommuner, var fjärde, ställer Miljöpartiet inte upp i valet till kommunfullmäktige.
Även Liberalerna saknar i år kandidater i 41 kommuner. Partiet har 1000 färre personer som ställer upp i kommunvalet i år än för fyra år sedan.

I vissa fall har partiernas lokalavdelningar valt att ha öppna listor för att på så vis fortsätta värva kandidater under sommaren. Då kan kandidater anmäla sig ända fram till två dagar före valet det vill säga fram till fredagen den 9 september.

Nazist kuppade in sig i kommunfullmäktige

Det här är en lucka i systemet som högerextrema partier använt sig av vid de senaste valen för att kuppa in kandidater i olika kommuner genom att skriva sitt eget namn på andra partiers valsedlar, och i vissa fall lyckats.

I de här fallen har extremisterna utnyttjat den så kallade fria nomineringsrätten, som går ut på att väljarna själva kan nominera vem de vill när partierna har öppna listor i stället för att partierna själva spikar vilka som är valbara.

Ett av de mest uppmärksammade fallen är när Pär Öberg, från nazistiska Svenska motståndsrörelsen, i dag Nordiska motståndsrörelsen, 2014 tog plats i Ludvikas kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat.

Sverigedemokraterna hade fem namn på sin valsedel i Ludvika men fick sju platser i kommunfullmäktige. På 18 valsedlar för Sverigedemokraterna hade väljare skrivit ”Pär Öberg” för hand vilket räckte för att ge Öberg en av platserna i fullmäktige för Sverigedemokraterna.

Pär Öberg, från Nordiska motståndsrörelsen, tog plats i Ludvikas kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat 2014
Pär Öberg, från Nordiska motståndsrörelsen, tog plats i Ludvikas kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat 2014. När Nordiska motståndsrörelsen senare hade eget 1 maj-tal möttes de av motdemonstrationer. Foto: Ulf Palm/TT

Färre namn på listorna vid årets val

Svenska dagbladets genomgång av Valmyndighetens data visar att möjligheten till liknande försök att kuppa in kandidater på andra partiers listor kan vara större i år än vid tidigare val.

Riksdagspartierna har ungefär lika många öppna kommunlistor i år som vid valet 2018, 182 jämfört med 185.  Men många av de öppna listorna är i år helt tomma på namn eftersom partierna, som tidigare har nämnts, haft svårt att hitta kandidater i kommunerna.

2018 hade de flesta av de öppna listorna en eller flera kandidater som var nominerade av partiet, vilket minskade risken för kuppförsök. För att få in en utomstående person behövde kuppmakarna då antingen samla ihop fler personkryss än de riktiga kandidaterna, eller hoppas att partiet fick fler mandat än vad de hade kandidater.

I år är sex av sju av de öppna listorna helt tomma på namn, visar Svenska dagbladets genomgång.

Bara Sverigedemokraterna har drabbats - hittills

Hittills, vid tidigare val, är det bara Sverigedemokraterna som utsatts för den här typen av kuppförsök.

– Det är inte konstigt. Om vi tänker oss att det framförallt är personer på yttersta högerkanten som vill ta sig in på detta sättet. Då är det ändå Sverigedemokraterna som ligger närmast dem. Även om de inte tycker att Sverigedemokraterna är tillräckligt radikala, säger Erik Wångmar, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, till Syre och fortsätter:

– Sedan är det också så att Sverigedemokraterna har haft svårigheter i en hel del kommuner att få fram kandidater, men har ändå fått en hel del röster på sin rikstrend. Där har vi huvudförklaringarna, de två sakerna ihop.

Vid årets val har även Kristdemokraterna ett antal öppna listor. Kan även de utsättas för den här typen av kuppförsök tror du?

– De är på ett sätt ett SD light-parti numera under Ebba Busch ledning så det kan man förstå, men de har ju oftast lättare att få tag i folk. Men visst, det är i en del kommuner där de inte ställer upp. Och med en positiv rikstrend som de hade 2018 kan det vara så att de kommer in i kommuner där de inte ställer upp och då är det möjligt, säger Erik Wångmar.

Partier ställer inte upp eftersom de saknar kandidater

Inför årets val har har två partier som sitter i riksdagen, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet, för första gången avanmält sig i några kommuner eftersom de saknar kandidater.

En av anledningarna är att undvika att andra partiers kandidater tar sig in på deras mandat.

– Det är ett sätt. Då tycker man att det är bättre att man inte får något mandat alls än att man får någon synnerligen olämplig person som företräder partiet och ger partiet dålig rykte, säger Erik Wångmar.

Hur ser du på det?

– Det kan man ha olika svar på. Men frågar du mig personligen så tycker jag svaret är: absolut att man gör rätt. Man har full kontroll, och det har man inte annars. Sådana personer kan ställa till mycket badwill för ett parti.

Det ställer till det för partiet, men hur tror du väljarna ser på det?

– Det finns ju en del väljare inom Sverigedemokraterna som är väldigt radikala och som egentligen tycker att Sverigedemokraterna på riksplanet är för mesiga. Då kan de tycka att en sådan sak till och med är bra! Men det är en spekulation från min sida.

Vad tror du kommer ske vid årets val, kommer vi att se några kupper där kandidater tar sig in i fullmäktige på andra partiets mandat?

– Ja, det tror jag. Men det kommer inte att vara så utbrett. Det kan komma att ske i ett begränsat antal fall om jag får gissa. Alternativ för Sverige är väl ändå det mest etablerade partiet långt ut på högerkanten, jag vet inte om de sitter och försöker ha strategier för hur de ska göra. Ett parti som finns på riksplan kan ju sitta och titta: har partiet någon lista, vilket röstetal fick partiet i förra valet och sedan liksom sitta och räkna på var det är mest sannolikt att satsa på det. Så ja, jag tror det kommer att förekomma.

Läs mer:

SD och MP stryker sig i kommunalval

Taktikrösterna kan avgöra valet

MP utan kandidater i var fjärde kommun