Radar · Mänskliga rättigheter

Censuren ökar i både Sverige, EU och Ryssland

Det är inte bara i Ryssland det blivit svart i rutan, även i EU och Sverige släcks tv-kanaler ned.

Rysslands krig mot Ukraina spär inte bara på censuren i Ryssland. Även i Sverige och EU släcks tv-kanaler ned.

Flera riksdagspartier vill se över de ryska satellitsändningar som sker via Sverige, efter att Dagens Nyheter uppmärksammat att ryska tv-kanaler som släckts ned i Baltikum fortsätter sända via Sverige.

”Självklart är det mycket allvarligt om rysk statlig propaganda sänds via Sverige. Så kan vi inte ha det”, svarar Socialdemokraterna i DN:s enkät.

Vänsterpartiet är det parti som är mest kritiska till att släcka ned de ryska tv-kanalerna, och svarar ”att de ”generellt (är) emot” att ”blockera sändningar innan det står klart att något brott begåtts.”

RT blockerad i Sverige

I förra veckan släckte bland annat internetleverantören Telia ner RT (tidigare känt som Russia today) och Sputnik news sändningar. Detta efter att Post- och telestyrelsen granskat hur svenska internetleverantörer ska förhålla sig till en ny EU-förordning, och konstaterat att RT och Sputnik news ska blockeras.

EU-förordningen, som antogs den 2 mars, har som syfte att hindra de ryska statsägda medierna RT och Sputnik news att sända inom EU.

Beslutet har mött hård kritik av bland andra Europeiska journalistfederationens generalsekreterare Ricardo Gutiérre, Journalistförbundet, Nils Funcke och Ester Pollack.

Läs mer: 

Ryska RT ska blockeras av internetleverantörer i Sverige 

Unga män delar mest från ryskstödda medier 

SVT lämnar Ryssland efter ny medielag 

För elfte året i rad – friheten på internet minskar