Radar · Integritet

Ryska RT ska blockeras av internetleverantörer i Sverige

Datakablar i internetleverantören Bahnhofs kopplingsrum.

Sverige ska följa EU:s förordning och blockera statliga ryska kanaler som anses förmedla desinformation och propaganda. Kontraproduktivt, anser internetleverantören Bahnhof, som inte tänker införa några blockeringar.

Den 2 mars antog EU-rådet en förordning i syfte att hindra vissa ryska kanaler att sända inom EU, närmare bestämt de statsägda medierna RT och Sputnik news. Post- och telestyrelsen, PTS, har granskat hur svenska internetleverantörer ska förhålla sig till EU-förordningen, och har konstaterat att dessa både får och ska blockera RT:s och Sputnik News sajter.

– De svenska reglerna medger undantag om det behövs för att uppfylla krav från EU, säger Petter Öhrn, pressansvarig vid PTS, till Dagens nyheter.

Redan begränsat

Telia har redan skridit till verket, men Jon Karlung, vd för internetleverantören Bahnhof – som gjort sig kända för att vägra lämna ut abonnemangsuppgifter till polisen – är kritisk.

– Rent spontant skär det i kroppen när man hör att det ska införas filtrering och blockering, det är vi emot. Det betyder inte att vi tycker att det är bra med rysk desinformation och propaganda, men det riskerar att bli kontraproduktivt, säger han till DN, och tillägger att censur inte kan bekämpas med mer censur.

Tillgången till de ryska sändningarna har redan varit begränsad en tid, då Youtube, Facebook och Tiktok blockerat RT:s kanal i flera europeiska länder, och RT America avbröt sin verksamhet i början av mars.

Läs mer:

Unga män delar mest från ryskstödda medier