Radar · Miljö

Klimatnödläge i Pakistan hotar kvinnors hälsa

En kvinna tvättar sina kläder i det stagnerade flodvattnet.

Kvinnor i fattigdom drabbas hårdast av klimatförändringarna, till exempel i Pakistan översvämningarna har begränsat tillgången på rent vatten. I dag är temat på Cop27 jämställdhet och vatten, och organisationen Wateraid uppmanar till större satsningar i sanitetsprojekt. 

Under FN:s klimattoppmöte Cop27 i Egypten behandlas specifika områden dag för dag, och den 14 november är mötets tema ”Water and gender”. Fokus ligger på diskussioner kopplingen mellan klimatförändringar och jämställdhet, utifrån det faktum att kvinnor och flickor påverkas oproportionerligt mycket av klimatförändringarnas effekter. Värst drab­bas kvin­nor som redan lever i fat­tig­dom, och en viktig faktor är tillgången till vatten. I 8 av 10 famil­jer som sak­nar rent vat­ten hemma är det flick­ors och kvin­nors ans­var att hämta vat­ten.

Denna aspekt uppmärksammas av organisationen Wateraid, som har besökt det översvämningsdrabbade Pakistan. I naturkatastrofens spår har en rad  problem uppstått – smutsigt vatten, ohygieniska och osanitära levnadsförhållanden samt brist på vårdmottagningar och läkemedel är bara några av dem. Wateraid vill därför uppmana världens ledare att besluta om större investeringar i vatten-, sanitets- och hygienprojekt för att kvinnor och flickor ska få en bättre möjlighet att hantera klimatkrisens konsekvenser.

– Läget i Pakistan är akut. Kvinnor och flickor tvingas återanvända smutsiga trasor som mensskydd flera månader i rad. Inga andra sanitetsprodukter finns tillgängliga och det finns bara smutsigt översvämningsvatten att tvätta dem i. Detta är ett i raden av exempel på hur kvinnor och flickor påverkas extra hårt av klimatkatastrofer. Världens ledare har en chans att agera nu. Vi hoppas verkligen att de tar den, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare, WaterAid Sverige, i ett pressmeddelande

Infektioner ökar

Organisationen har talat med flera kvinnor och flickor som bor i ett läger i Dadu i Pakistan. En lokal sjuksköterska, Tahmina, berättar att de flesta kvinnor hon möter lider av magkramper, kraftiga blödningar och ovanliga flytningar. Hon har sett en stor ökning av symptom som tyder på urinvägsinfektion

– Det finns många bidragande faktorer – ohygieniska förhållanden, användandet av en och samma trasa som mensskydd under längre perioder, att hålla inne urin, att dricka och tvätta sig i kontaminerat vatten, att inte kunna tvätta händerna. Och på grund av trauma och ångest befinner sig många kvinnor i chock, säger Thamina.

Bland personerna Wateraid möter finns bland annat 45-åriga Rasheeda, som använde samma trasa som mensskydd i tre månader, utan att kunna tvätta den med tvål och vatten; nu har hon buksmärtor och en allvarlig livmoderinfektion. Och Nazia, 12 år, fick sin första mens när hon bodde i ett tillfälligt läger, med så gott som obefintlig möjlighet till privatliv. 

– Rent vatten, sanitet och hygien är avgörande för att kvinnor och flickor ska hålla sig friska, kunna gå i skolan, få en inkomst och bli självständiga. De kan inte vänta längre på att världens ledare ska agera – det är dags nu, säger Raheema Panhwar, koordinator i Sindhprovinsen på Wateraid Pakistan, i pressmeddelandet. 

Läs mer: 

Pakistan fast under vatten – kvar till i jul

Samarbete som kan säkra urfolks vattentillgång

FN-toppmöte: Kvinnor viktiga för omställningen