Radar · Politik

Naturskyddsföreningen rankar partiernas miljölöften: ”Oroande”

Naturskyddsföreningen har genomfört enkätundersökningar om partiernas miljö- och klimatpolitik inför varje riksdagsval sedan 1985.

Sverigedemokraterna hamnar återigen i botten när Naturskyddsföreningen rankar riksdagspartiernas miljö- och klimatlöften inför valet. 
– Det är väldigt beklämmande att ett så stort parti har en så pass otillräcklig miljöpolitik, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl vid en pressträff.

Sänkta ambitioner. Det har Naturskyddsföreningen valt att kalla sin granskning av partiernas klimat- och miljöpolitik inför höstens riksdagsval. I rapporten har de olika riksdagspartierna tagit ställning till 22 förslag på åtgärder för att möta klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald. Partierna har även fått lista sina egna mest prioriterade förslag inom miljö- och klimatpolitiken inför nästa mandatperiod. Resultaten är mycket oroande, menar Naturskyddsföreningen. Flera av partierna har sänkt sina miljöambitioner sedan 2018 och hälften svarar bara ja på en bråkdel av föreningens förslag.

SD i botten

Längst ner i rankingen hamnar Sverigedemokraterna, som enbart svarar ja på ett av förslagen. Partiets egna förslag är också ”sammantaget väldigt begränsande” för att möta klimatkrisen, enligt granskningen.

– Alla förslag på EU-nivå handlar om att begränsa Sveriges åtaganden när det gäller utsläppsminskningar, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

På en delad femte plats hamnar Kristdemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna, som alla svarar ja på fem av Naturskyddsföreningens förslag.

Socialdemokraterna svarar nej eller vet ej på alla förslag som handlar om klimat, med undantag för ett förslag om att höja ambitionen i EU:s handel med utsläppsrättigheter. De svarar också nej på de flesta av förslagen som rör biologisk mångfald.

– Vi förväntar oss mer av Sveriges största parti, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.

MP och V i topp

Miljöpartiet och Vänsterpartiet placerar sig högst upp i Naturskyddsföreningens ranking. Vänsterpartiet svarar ja på 20 av förslagen och Miljöpartiet svarar ja på samtliga förslag.

– Miljöpartiet är det enda partiet som ställer sig bakom ett fossilförbud till 2030 och det enda partiet som lyfter fram frågan om transporteffektivitet inom transportsektorn, säger Karin Lexén.

Läs mer:

Valgranskning: Få partier har tillräckliga miljöambitioner

Stor politisk oenighet när partierna frågades ut om klimatet

Tuff klimatdebatt inför valet: ”Tror inte indierna tycker synd om oss”

Så svarar riksdagspartierna på Naturskyddsföreningens miljö- och klimatförslag

1. Miljöpartiet, ja till 22 av 22 förslag 

2. Vänsterpartiet, ja till 20 av 22 förslag 

3. Liberalerna, ja till 18 av 22 förslag 

4. Centerpartiet, ja till 13 av 22 förslag 

5. Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna, svarade alla ja till 5 av 22 förslag 

6. Sverigedemokraterna, ja till av 22 förslag 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV