Zoom

Rapport: Suggor plågas i köttindustrins burar

Suggor i bur hindras från naturligt beteende med sina kultingar, visar dokumentation från flera djurfabriker inom EU.

Inlåsta i burar, knappt lika stora som sina egna kroppar i hälften av sina liv, inseminerade, separerade från sina ungar och vadande i avföring. Det är verkligheten för köttindustrins suggor i flera Europeiska länder, visar en ny rapport från kampanjorganisationen Compassion in world farming, CFI.

Rapporten bygger på hemlig dokumentation av förhållandena på 16 grisgårdar i fyra EU-länder: Frankrike, Spanien, Italien och Polen, under perioden februari-maj 2022. Dokumentationen visar hur suggor – inlåsta i små burar där djuren inte ens kan vända på sig – tvingas leva under brutala förhållanden.

Av bild- och filmmaterialet går bland annat att se hur suggorna insemineras i burarna, där de också tvingas föda. När de väl har fött tillåts de inte till naturligt beteende med sina kultingar. Djuren tvingas också stå i sin egen avföring och urin. En del har synliga skador, andra visar tecken på frustration och kronisk hunger, genom onaturliga beteenden, som att kontinuerligt bita på burarnas galler eller skentuggning.

”Suggstallet och grisningslådan motsvarar en bur ungefär i samma storlek och form som djuret självt. Denna grad av rörelsebegränsning är allvarligare än för något annat djur som produceras för mat globalt”, skriver en utredare på CFI, i rapporten.

Här tvångsinsemineras suggorna i de trånga burarna
Här tvångsinsemineras suggorna i de trånga burarna. Foto: Compassion in world farming

”Ögon fyllda av förtvivlan”

Enligt CFI tillbringar över 8 miljoner suggor eller 85 procent av suggorna i EU uppemot hälften av sina vuxna liv inlåsta i dessa burar. Sedan, när kropparna inte anses dugliga som ”produktionsmaskiner” blir de fläskkött för mänsklig konsumtion. Förhållandena som beskrivs i rapporten, gäller både konventionella gårdar och gårdar som producerar så kallade ”högkvalitativa produkter”.

”Inget djur ska behöva leva sitt livet under sådana här förhållanden. Dessa intelligenta och kännande varelser hindras från nästan alla sina naturliga beteenden. De tittar på oss med ögon fyllda av förtvivlan, hur kan vi leva med oss själva om vi tillåter denna grymhet fortsätta? Dessa djur hör inte hemma i burar”, säger en utredare.

Suggorna i de granskade djurfabrikerna visar tydliga tecken på kronisk hunger och stress, som skentuggning och att bita på galler
Suggorna i de granskade djurfabrikerna visar tydliga tecken på kronisk hunger och stress, som skentuggning och att bita på galler. Foto: Compassion in world farming

Kräver burförbud

Rapporten är en del av medborgatinitiativet End the cage age, som Syre tidigare har berättat om. Initiativet kräver ett EU-förbud mot all burhållning av djur inom EU:s lantbruk och lyckades – genom att samla in över en miljon underskrifter i medlemsländerna – lyfta frågan i EU-parlamentet, där det i slutligen röstades för ett burförbud från och med år 2027.

Men kampen är inte över än, menar CFI, som hävdar att köttindustrin går på offensiven och försöker förlänga övergångsperioden och försena lagförslaget om burförbud. Organisationen efterfrågar därför konkreta åtgärder från institutioner och medlemsländer som visar att EU-kommissionens engagemang förvandlas till verklighet.

– De (suggorna, reds. anm.) tvingas leva ofattbart eländiga liv. De kan inte röra på sig, fostra sina ungar ordentligt eller uttrycka naturliga beteenden, och de är så frustrerade att de tar till onormala beteenden (…). Det är därför vi uppmanar EU att utan dröjsmål införa det förbud de lovat, säger Sarah Moyes, senior kampanjchef på CFI, i ett pressmeddelande.

En gris, inlåst i ett trångt utrymme och utan möjlighet att röra sig, förhindras naturligt beteende med sina kultingar
En gris, inlåst i ett trångt utrymme och utan möjlighet att röra sig, förhindras naturligt beteende med sina kultingar. Foto: Compassion in world farming

Rankar länder

End the cage age har upprättat en lista över EU:s medlemsländer, där de rangordnas utifrån andelen burfria djur inom lantbruket.

Länder som Malta, Portugal och Spanien placerar sig just nu i botten av listan där endast 1 respektive 11 procent av djuren är burfria. Sverige finns bland de länder som har lägst andel inburade djur, där 95 procent av djuren uppges vara burfria. Bäst i EU placerar sig Österrike och Luxemburg där 97 procent av djuren är burfria.

Medborgare kan genom att klicka på det land de bor i skicka en tweet till ansvarig minister för att be om stöd för medborgarinitiativet.

I dag hålls över 300 miljoner djur i burar inom köttindustrin i EU.

Läs mer: 

EU-parlamentet röstade ja till ett burfritt EU

Historisk omröstning om djurhållning i EU: Kommer burarna att fasas ut?

Ett steg närmare burfritt EU: Jordbruksutskottet uppmanar till utfasning av burar

Om rapporten:

Bygger på hemlig dokumentation från totalt 16 djurfabriker med grisar i Frankrike, Spanien, Polen och Italien.

Genomförd av djurskyddsorganisationen Compassion in world farming.

Dokumentationen består av bild- och filmmaterial insamlade mellan februari och maj 2022.

Rapporten visar bland annat att suggor inlåsta i burar:

Inte har utrymme för annan rörelse än att stå upp och ligga ned.

Inte får leva ut sina naturliga moderinstinkter och förhindras möjlighet till naturligt umgänge med sina ungar.

Tvingas stå och ligga i sin egna urin och avföring.

Visar tydliga tecken på stress och frustration.

Källa: CFI

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV