Radar · Arbetskritik

Krav på arbetstidsförkortning i Wales

Under sin lediga dag i veckan går Chelsea Thompson på långpromenader, lyssnar på podcasts och träffar vänner som inte är lediga under helgerna.

En arbetstidsförkortning i Wales skulle kunna skapa runt 38 000 jobb. Dessutom är många walesare positiva till att omfördela arbetet jämnare över befolkningen, enligt en ny rapport. Därför borde Wales genomföra en pilotstudie med kortare arbetstid, anser Wales ombudsman för framtida generationer.

”Alla säger att de är gladare efter att vi började med fyradagarsveckan. Folk känner sig utvilade, psykiskt förberedda”, säger Chelsea Thompson, som driver en hårsalong i Wales.

Under pandemin gick personalen ned till att bara jobba fyra dagar i veckan, något de har fortsatt med. 

Chelsea Thompson och hennes medarbetare är inte ensamma om att uppskatta kortare arbetsveckor. En ny rapport visar att hela 70 procent av befolkningen i Wales gillar tanken på att dela arbetet mellan sig så att fler får en sundare balans mellan fritid och jobb. Och hela 62 procent skulle vilja jobba bara fyra dagar i veckan eller mindre. 

– Det är uppenbart att efter pandemin omvärderar människor över hela Wales sina prioriteringar i livet och söker en hälsosammare balans mellan jobb och fritid, säger Sophie Howe, i ett pressmeddelande.

Hon är Wales ombudsman för framtida generationer – en politiskt tillsatt tjänst som inte verkar finnas någon annanstans i världen och som går ut på att påverka politikerna att se till de långsiktiga konsekvenserna av sina beslut. Tillsammans med tankesmedjan Autonomy har hon tagit fram rapporten.

Fyradagarsvecka möjlig i offentlig sektor

Wales kan inte lagstadga om en arbetstidsförkortning för alla branscher, eftersom en sådan arbetsrättslig ändring måste genomföras av Storbritannien. Men Wales skulle kunna genomföra exempelvis en fyra dagars arbetsvecka inom offentlig sektor. Det skulle kunna leda till nästan 38 000 nya jobb och förbättra återhämtningen i en sektor där frånvaron ofta är hög. Kostnaden för att dela på jobben skulle bli 1 miljard pund, enligt rapporten.

Ett annat sätt att få fler i Wales att åtnjuta arbetstidsförkortning skulle kunna vara att fackföreningar driver på för att arbetarna ska få en större del av företagens vinst, och ta ut denna i kortare arbetstid.

I privat sektor skulle medelstora och stora företag ha råd att införa en arbetstidsförkortning, enligt rapporten. En arbetstidsförkortning kan också öka produktiviteten, göra det lättare att rekrytera och få folk att stanna kvar på jobbet, även om det är viktigt att betona att en arbetstidsförkortning inte passar alla, uppger rapporten. I den nämns även flera studier som visar att arbetstidsförkortning leder till bättre hälsa och i vissa fall även ökad produktivitet, alltså att folk jobbar mer effektivt under den tid de arbetar, vilket Syre skrivit om tidigare.

Läs mer:

Framtidens arbetstid kan vara förkortad

Här finns arbetstidsförkortning i Sverige

Så har arbetstiden förändrats

De i partipolitiken vill ha arbetstidsförkortning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV