Radar · Miljö

Klimatledare lovade att hålla 1,5-gradersmålet vid liv

Ordförande för Cop26, Alok Sharma och FN:s klimatchef Patricia Espinosa var några av deltagarna under May Ministerial Meeting i Köpenhamn.

I samband med att Cop26 i Glasgow avslutades konstaterade Alok Sharma som var ordförande för mötet att 1,5-gradersmålet levde men att dess puls var svag. Med sex månader kvar till Cop27 i Egypten är målet kvar i sikte. Det sa den tillträdande ordförande Sameh Shoukry efter ett två dagar långt klimattoppmöte i Köpenhamn. 

Utanför Moltkes Palae i centrala Köpenhamn växlade hagel med solsken. Innanför en massiv träport, minglade delegater från ett fyrtiotal länder medan klimataktivister stod tyst uppradade utanför porten, med plakat och paraplyer i händerna.

Ett lugn som försigåtts av tumultartade scener när aktivister blockerat gatan i två timmar utanför mötet och ett tjugotal aktivister greps. Men vid halv två tiden kunde mötet där representanter från ett fyrtiotal länder deltog avslutas – och under en kristallkrona inne byggnaden beskrev Danmarks klimat- och energiminister Dan Jörgensen diskussionerna som ”fruktsamma”, samtidigt som han underströk allvaret i den situation vi nu befinner oss i.

– Tidigare i år släppte IPCC sin sjätte utvärderingsrapport och det var ärligt talat en skräckinjagande rapport, om vi inte fundamentalt ändrar vårt sätt att leva på kommer vi att gå katastrofala följder till mötes, sa han.

Läs mer: Ny klimatvarning från IPCC: ”Det är nu eller aldrig”

Med på presskonferensen under kristallkronan var också Alok Sharma, ordförande för Cop26 och Sameh Shoukry som blir ordförande för Cop27 och FN:s klimatchef, Patricia Espinosa.

– Det här mötet handlade om att bekräfta åtaganden, om handling, om hur vi kan leverera på åtaganden, utsläppsminskningar, anpassning och klimatfinansiering, sa Alok Sharma.

På gatan utanför hade klimataktivister blockerat gatan i protest mot vad de anser är ett gap mellan vad som sägs och vad som verkligen sker
På gatan utanför hade klimataktivister blockerat gatan i protest mot vad de anser är ett gap mellan vad som sägs och vad som verkligen sker. Foto: Ossian Sandin

"1,5 gradersmålet lever"

En av de bärande överenskommelserna från Cop26 i Glasgow var att världens länder skulle uppdatera sina klimatplaner till klimattoppmötet Cop27 i Egypten, för att de skulle ligga i linje med 1,5-gradersmålet. Dagens löften skulle få världen att bränna förbi 1,5-gradersmålet med råge. Därför ansågs den biten av ”The Glasgow pact” som särkilt avgörande.

Läs mer: Alla lika missnöjda med kompromissen på Cop26? Inte riktigt

Under presskonferansen underströk Sameh Shoukry som kommer att ta över ordförandeklubban från Alok Sharma inför Cop27, att målet är kvar i sikte. Men frågan om världens länders åtaganden ligger i linje med 1,5 graders målet eller inte lär fortsatt vara en omdiskuterad fråga, även om alla länder följer uppmaningen och uppdaterar sina klimatplaner i linje med målet.

– Det är olika för olika länder hur man tar sig an det och hur man argumenterar för att ens egen NDC (klimatplan) är i linje med 1,5 graders målet. Jag ser inte framför mig att vi inom klimatföröhandlingarna ska ha en samsyn kring det, säger Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlar till Syre, efter mötet.

Syr: Har EU gett några signaler om att uppdatera sin klimatplan? 

– Det kom inte några sådana signaler idag, den bedömning som gjorts för EU:s NDC är att den ligger i linje med 1,5 gradersmålet. Men det finns säkert olika aktörer som menar att den inte är det, säger han.

I samband med att Cop26 avslutades sa Alok Sharma att 1,5 gradersmålet ännu var inom räckhåll – men att dess puls är svag, hur ser du på utsikterna att klara det idag?

– Det lever, säger Mattias Frumerie.

Mötet som påbörjades under torsdagens och avslutades under fredagen, resulterade inte i något gemensamt uttalande eller dokument. Istället ska det förstås som en upptakt till de förhandlingar som nu ska bereda vägen för Cop27 i Egypten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV