Radar · Politik

”Hon driver en politik som ökar utsläppen”

Romina Pourmokhtari (L) kritiseras av Magdalena Andersson (S) för att säga en sak, men göra något annat.

Romina Pourmokhtari kritiseras av Magdalena Andersson för att säga sig driva en effektiv miljöpolitik, men i praktiken öka utsläppen.

Den 1 januari 2023 tar Sverige över ordförandeskapet i EU:s ministerråd för sex månader framåt.

Det är 13 år sedan Sverige senast var ordförande.

Oppositionsledare Magdalena Andersson (S) är oroad över hur det ska gå med ordförandeskapet med tanke på den nuvarande regeringssituationen.

– Jag är bekymrad över att regeringen har valt att göra sig beroende av Sverigedemokraterna i arbetet med ordförandeskapet, säger Magdalena Andersson på en pressträff i riksdagshuset i Stockholm.

– Det är naturligtvis fritt fram att välja vilka man ska samarbeta med. Men det är klart…att just när vi kliver in i ordförandeskapet… att då välja att samarbete med ett parti som beskriver sig som Sveriges mest EU-kritiska, som har svårt att ställa sig bakom EU:s grundläggande värderingar, som struntar i klimatmålen och som är kritiska till EU:s klimatpolitik. Det är klart att det är kontroversiellt, säger Magdalena Andersson.

"Många fina ord"

I morgon den 14 december kommer statsminister Ulf Kristersson (M) berätta om vilka prioriteringar regeringen har gjort och hur den kommer att arbeta inför Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd.

Magdalena Andersson säger att hon förväntar sig att Ulf Kristersson kommer att ”säga många fina ord om rättstatens principer och klimatpolitiken”, men frågan är hur regeringen kommer att agera i praktiken.

– Under ett ordförandeskap räcker det inte med att säga fina ord, det handlar ju om hur man agerar. Se bara på miljöministern. Hon säger många fina ord om att man vill driva en miljö- och klimatpolitik som är effektiv, men i praktiken driver hon en politik som ökar utsläppen. Tvärtemot vad det svenska näringslivet vill, säger Magdalena Andersson.

Som ordförandeland är det svenska ministrar som kommer att leda förhandlingar i rådet, där EU-länderna möts, och försöka hitta kompromisser med EU-parlamentet. Bland annat pågår förhandlingar som påverkar klimatmålen, utsläppen av koldioxid och hur mycket den svenska reduktionsplikten kan sänkas.

– Vad kommer man i praktiken göra när det är Jimmie Åkesson som kommer att styra den svenska linjen under ordförandeskapet?, säger Magdalena Andersson.

Läs mer:

Regeringen bromsar miljöåtgärder för vattenkraften

Statsministerrivaler i hett klimatbråk

Pourmokhtari inför COP15: ”Måste bli verkstad”