Radar · Politik

Statsministerrivaler i hett klimatbråk

Statsminister Ulf Kristersson (M) och oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) drabbade på nytt samman om klimatpolitiken.
– Du är uppenbart helt utan svar, sade hon i SVT:s debatt.

Det var ombytta roller i den direktsända debatten på söndagskvällen. För första gången var moderatledaren Kristersson med som statsminister. Och för första gången var före detta statsminister Andersson med som oppositionsledare.

I en debattduell pressade Andersson sin rival på hur Sverige ska nå klimatmålen. Kristersson försäkrade att regeringen står bakom de av riksdagen beslutade målen.

– Men det är mycket svårare att nå målen när vi inte ha kvar en stor del rena svenska energiproduktionen. Låt oss vara ärliga med det.

Kristersson uppgav att det hade varit mycket enklare att nå målen om Sverige hade haft tolv kärnkraftsreaktorer i stället för dagens sex.

"Ta ansvar"

Han anklagade åter de förra rödgröna regeringarna för att driva fram nedläggning av kärnkraft.

– Lite ödmjukhet hade varit klädsamt av den regering som systematiskt från dag ett sagt att kärnkraften ska avvecklas, sade han.

Andersson påpekade att även M stod bakom den gamla energiöverenskommelsen, som S träffade med bland andra MP.

– Ta ansvar som statsminister, snarare än att ägna dig åt historieförfalskning. Som statsminister har man ett särskilt ansvar för att uttrycka sig korrekt, sade hon.

Andersson fortsatte med att kräva svar på vad regeringen ska göra för att klimatmålen ska nås. Kristersson svarade att den under sina åtta veckor vid makten gått igenom hur man räddar vattenkraft undan nedläggning, hur man återstartar värmeverk och hur man skapar goda förutsättningar för kärnkraft.

Men Andersson var inte nöjd..

– Du pratar bara om de socialdemokratiska regeringen, men det är du som är statsminister nu. Det är du som ska leda Sverige i den här klimatomställningen, det är du som ska föra en politik så vi kan nå målen 2030, sade Andersson.

Räckte ej upp

De åtta partiledarna ombads av programledarna att räcka upp handen om de vill att Sverige ska nå utsläppsminskningsmålen för transportsektorn till 2030. Alla utom SD-ledaren Jimmie Åkesson räckte upp handen.

– Jag har inget emot om man når upp till de här målen och vi är överens med regeringen om hur det ska gå till. Men det får inte vara överordnat, sade han.

– Vi har fått en situation där folk inte har råd att köra till jobbet för bränslepriserna är för höga, fortsatte han.

Åkesson kallade den förra regeringens klimatpolitik för ”självplågeri”.

Programledarna ville veta om SD ska vara med och ta fram den klimathandlingsplan regeringen ska presentera nästa år. Åkesson uppgav att han gärna vill vara med.

– Men det kanske inte de tycker och då får vi förhandla, sade han.

Miljöminister Romina Pourmokthari har sagt att SD inte ska vara med.

– Vi har ett resonemang om det, sade dock L-ledaren Johan Pehrson i debatten.

Vifta med korv

Statsminister Kristersson uppgav att SD ”ska” vara med och förhandla om allt som finns med i Tidöavtalet och att man ”kan” förhandla om det som inte är med. På frågan om huruvida klimathandlingsplanen ingår i avtalet svarade han-

– Det beror exakt på vad man ska göra.

I debatten angrep oppositionen även regeringen för att inte satsa mer på välfärden i sin första budget.

– Jag förstår att det är tuffa tider och att man behöver prioritera i budgeten. Men problemet är att man prioriterar helt fel, sade Andersson.

Även Per Bolund (MP) gick till angrepp mot regeringen och anklagade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) för att ha lagt fram en nedskärningsbudget för välfärden.

– Det jag klagar på är att Ebba Busch ägnade valrörelsen åt att gå runt och vifta med falukorvar och prata om välfärdslöften. Jag tror att otroligt många är besvikna och förbannade när man ser vad det verkligen resulterade i.

Busch lyfte fram att regeringen vill införa en nationell styrning av vården.

– Vi har prövat er politik. Resultatet är rekord i vårdköer, nu lägger vi om det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV