Radar · Politik

Kristersson får ytterligare två dagar

Moderatledaren Ulf Kristersson har begärt ytterligare två dagar på sig att bilda regering.

Ulf Kristersson är ännu inte färdig. Talmannen ger honom därför ytterligare två dagar för att försöka bilda regering.

Den 19 september fick partiledare Ulf Kristersson i uppdrag av talman Andreas Norlén att sondera förutsättningarna för att bilda en regering.
Sedan valet har det gått 31 dagar, vilket många uppfattar som en lång tid.
Men inte Ulf Kristersson.
Han räknar det som att det har gått 14 dagar sedan han fick uppdraget, men det var egentligen då som han gick till talmannen för att be om mer tid.

Efter mötet i dag med talmannen säger Ulf Kristersson på en pressträff att han nu begär ytterligare två dagar för att hinna bli klar.
Något som talmannen har beviljat enligt ett pressmeddelande.

– Vi har kommit i mål och är överens, men det finns detaljer kvar som måste redas ut, säger Ulf Kristersson.

– Vi har förhandlat om en ny politisk inriktning om de stora frågorna i vår tid, vi har förhandlat regeringens sammansättning, säger Ulf Kristersson.

Oklart vilka partier som ingår

Men några detaljer om hur den nya regeringen ska se ut vill han inte uppge. Inte ens vilka partier som ska ingå i den nya regeringen. Istället vill han presentera ”allting i ett samlat format”. 
Återkommande frågor är hur Ulf Kristersson ska behandla Sverigedemokraterna och Liberalerna, och om Liberalerna kommer att sitta med i den nya regeringen. I går lyckades TV4:s fotograf ta en bild av en powerpointpresentation på ett möte med Liberalerna där det stod att ”Moderaterna är lite stressade”, men att Liberalerna inte har bråttom.

– Jag uppfattar inte att någon är stressad. Däremot om vi ska vara allvarliga, uppfattar jag att alla tycker att det är ett läge i vår omvärld just nu som ger skäl till driv i steget. Som inte ger skäl till att upprepa tidigare regeringars oändliga långdragenhet, kommenterar Kristersson.

På vägen ut från pressträffen får Ulf Kristersson frågan ”blir du statsminister då?”

– Ja, det tror jag.

Om talmannen bedömer att han kan föreslå Ulf Kristersson som statsminister kommer han att lägga fram förslaget på fredag.  Den första bordläggningen sker i så fall samma dag och den andra bordläggningen sker på lördagen.

Då skulle statsministeromröstningen kunna ske på måndag den 17 oktober.

Läs mer:

Ny regering tidigast 17 oktober

Kristersson vill ha två veckor till

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV