Radar · Djurrätt

Krav skärper reglerna – efter avslöjande om djurplågeri

Krav uppdaterar en del av sina certifieringsregler efter tidigare avslöjanden om missförhållanden och brott mot djurskyddslagen på flera Krav-märkta gårdar.

För över ett år sedan avslöjande SVT:s Uppdrag granskning att flera Krav-certifierade gårdar brutit mot djurskyddslagen under de senaste åren. Nu skärper Krav reglerna för att få certifiering.

I avsnittet ”Kravgårdarna” kunde SVT:s Uppdrag granskning i oktober 2021 visa att över 30 krav-certifierade gårdar i Sverige brutit mot djurskyddslagen. Det handlade bland annat om bönder som fått behålla sin certifiering trots att de år efter år fått anmärkningar från länsstyrelsen för att inte åtgärda allvarliga brister med sjuka, smutsiga, skadade och magra djur. Fyra av de certifierade bönderna var dessutom sedan tidigare dömda för djurplågeri.

Avslöjandet, med filmklipp inifrån gårdarna, där kor vadar runt i sin egen avföring och saknar dricksvatten, väckte starka reaktioner runtom i landet och fick många att ifrågasätta Krav-certifieringen. Något som har resulterat i att föreningen nu skärper sina certifieringsregler.

– Vi tyckte reportaget var väldigt missvisande, men vi har ändå försökt lära oss något av det, säger Kjell Sjödahl Svensson, koordinator för regler och kvalitet på Krav till ATL.

Uppdateringarna i certifieringsreglerna införs från och med januari 2023. De innebär bland annat att djurhållare som ansöker om Krav-certifiering framöver kommer att behöva skicka in ett utdrag från djurskyddskontrollregistret. Dessutom kommer den som har blivit avstängd från Krav två gånger inte kunna bli certifierad igen. De nya reglerna slår också fast att Krav-gårdar som bedriver liknande verksamhet utan certifiering måste informera kontrollföretaget om detta.

– Man måste vara öppen med vad man gör. Det ska inte vara något som kommer fram efter att man varit certifierad ett tag, utan man ska vara tydlig med det från början. Och om man skulle ha likartad produktion till exempel, då ska certifieringsorganet vid behov kunna kontrollera det konventionella företaget, säger Kjell Sjödahl Svensson till ATL.

Krav har tidigare kritiserat Uppdrag gransknings framställning av Krav-gårdarna och menar på att den är missvisande. Det är något som Kjell Sjödahl Svensson står fast vid i dag. Men han tillägger att Krav försökt att ”lära sig något” av det och beskriver förändringarna som ”små justeringar”.

Läs mer: 

Bröt mot djurskyddslag – fortsätter driva Kravgårdar

Djur får sparkar och slag på svenskt Krav-slakteri