Radar · Djurrätt

Bröt mot djurskyddslag – fortsätter driva Kravgårdar

Kravmärkningen ställer högre krav på djurvälfärd än konventionella produkter.

Krav ska vara en kvalitetsmärkning för god djuromsorg. Men nu visar en kartläggning från Uppdrag granskning att över 30 Kravgårdar har brutit mot djurskyddslagen under de senaste åren, och fyra certifierade bönder har dömts för djurplågeri. Krav hävdar att programmet inte ger hela bilden.

En kalv med missbildningar i käken, som efter långvarigt lidande dör av svält. En tjur vars horn växer in i skallen, vilket orsakat allvarligt lidande i minst 1,5 år. Bönder som år efter år fått anmärkningar från länsstyrelsen för att de inte åtgärdat allvarliga brister med sjuka, smutsiga, skadade och magra djur. Och som inte fråntagits sin Kravcertifiering. Fyra Kravbönder har dömts i tingsrätten för djurplågeri.

Det är något av vad som framkommer i SVT:s Uppdrag gransknings kartläggning av djurhållningen på svenska gårdar med certifieringen Krav. Programmet har använt sig av officiella källor, som protokoll från länsstyrelser och domar. SVT har även besökt Kravgårdar, och filmat hur kor vadar runt i sin egen avföring, och saknar dricksvatten.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt. Verkligen inte, säger Anita Falkenek, vd för Krav till Uppdrag granskning.

Överlag är det färre brister i djurvälfärd på Kravgårdar än konventionella gårdar, visar en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet SLU. Enligt organisationens egna data har halv procent av alla aktiva 2 300 Krav-certifierade djurgårdar fått förelägganden från offentlig kontroll under de senaste tre åren.

Anita Falkenek fortsätter.

– Vi kommer verkligen gå till botten och se om det är så att det finns brister i kontrollen och kontrollfunktionerna som gör att sånt här kan komma emellan.

Samtidigt slår Krav ifrån sig stora delar av kritiken i en kommentar till programmet publicerad på Kravs hemsida. Under rubriken ”God djurvälfärd på Kravcertifierade gårdar” skriver organisationen att Uppdrag granskning ”visar flera gårdar där de inte ger hela bilden”. Till exempel handlar det enligt Krav i några fall om ”enskilda djur som har farit illa enligt veterinärer på slakterier. I dessa fall har Uppdrag granskning valt att enbart presentera information från polisförhör, trots att åtal har lagts ner, mildrats eller att Krav-bonden friats i domstol”.

Uppdrag granskning har i sin tur svarat på Kravs kritik i ATL, som beskrivs som ”en uppvisning i undanflykter och glidningar”, eftersom Krav enligt Uppdrag granskning ”på punkt efter punkt undviker eller förvränger […] viktiga fakta.”

Bonde om inspektörerna: "Småflickor"

Flera av de Kravbönder som Uppdrag granskning pratat med slår ifrån sig kritiken, och beskriver länsstyrelsens inspektörer som okunniga.

– De kan inte bedöma det här. Det kommer småflickor här som kanske aldrig har varit i en ladugård. […] De har fan ingen utbildning om detta, säger en av bönderna.

– De har inte en sketans aning om hur djuren ska bete sig. […] Vissa kor kan se skräpiga ut, men det beror ju på hur man tar bilderna, säger en annan.

En tredje förklarar det med att inspektörerna ”är med i Djurens rätt”.

Fotnot: Texten har uppdaterats efter att Krav kommenterat och kritiserat programmets innehåll, samt med kommentar från Uppdrag granskning.

Läs också i Syre: Bilder från svenskt Krav-slakteri avslöjar tortyr

Krav-märkning och djurskydd

I Sverige finns 2300 aktiva Krav-certifierade gårdar, enligt organisationens egen statistik.
Krav-märkta gårdar ska, med certifieringens egna ord, kännetecknas av ”mycket god djuromsorg, så att djuren verkligen får utlopp för sina naturliga beteenden”.
Enligt Krav kontrolleras gården extra noga, jämfört med andra gårdar. Varje företag får minst ett besök per år. Besöken är både anmälda och oanmälda, och genomförs av ett fristående certifieringsorgan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV