Radar · Politik

Liberalerna kan samarbeta med Sverigedemokraterna

Partiledare Johan Pehrson säger att Liberalerna kan förhandla med alla partier i Sveriges riksdag inklusive Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Johan Pehrson vägrar släppa in SD i regeringen men är villig att samarbeta med dem.
– Vi kommer efter valet att sitta ned med SD och M och KD, om vi får majoritet, och förhandla om de frågor vi vill komma överens om, säger Johan Pehrson.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson säger sig vilja vara tydlig i Ekots partiledarutfrågning i Sveriges Radios P1: partiet går till val på ett regeringsskifte där de vill sitta i en regering med moderaternas partiledare Ulf Kristersson som statsminister.

Det gjorde Liberalerna även valet 2018. Men då bytte partiet sida, ingick januariavtalet med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet och stödde en socialdemokratisk regering i stället.

Fast bara ett tag.

Sedan bytte Liberalerna partiledare till Nyamko Sabuni, som fick partiet att lämna januariavtalet och nu stöttar de en framtida regering med Ulf Kristersson som statsminister – igen.

Ändrat sig vad gäller Sverigedemokraterna

2018 sa de även blankt nej till att ge något inflytande till Sverigedemokraterna. Även där har Liberalerna ändrat sig till kommande val.

I Ekots partiledarutfrågning säger Johan Pehrson att Liberalerna inte kan sitta i en regering med Sverigedemokraterna men är villiga att samarbeta med Sverigedemokraterna i sakfrågor, och om det kommer till att få igenom en budget.

– Kalla fakta är att de är tydliga med att de vill byta regering, säger Johan Pehrson om Sverigedemokraterna till Sveriges Radio Ekot.

– För att få igenom politik så är Liberalernas position, sedan förra valet, att vi kan föra samtal i sak och hitta samsyn med alla partier i Sveriges riksdag inklusive V och SD.

Oense om biståndet

I det högerkonservativa regeringsalternativet finns en rad frågor där partierna Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är oense med Liberalerna.

En av dem är biståndspolitiken, där Moderaterna och Liberalerna står långt ifrån varandra.

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill att enprocentsmålet för det svenska biståndet ska sänkas till 0,7 procent. Något som Liberalerna säger nej till.

– Vårt mål är att se till att vi ser till att fortsätta vara solidariska med de fattiga delarna av världen, säger Johan Pehrson.

Moderaterna har även föreslagit ett ”högkostnadsskydd” för elpriser i vinter, som ska finansieras just av en nedskuren biståndsbudget. Johan Pehrson får frågan av Sveriges Radio Ekot om vad han gör när den frågan kommer upp på förhandlingsbordet.

– Jag kommer säga att jag tycker det är dåligt. Om Liberalerna ska vara med och regera det här landet så handlar det om att visa internationell solidaritet, vi har ett starkt engagemang.

Pehrson kommer slåss för pappamånaderna

En annan fråga där partierna skiljer sig i sina åsikter är de tre månader som är vikta för pappor i föräldraförsäkringen, de så kallade ”pappamånaderna”. 
Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill avskaffa dem. Johan Pehrson lovar att slåss för dem med all den kraft som Liberalerna får i riksdagen.

– För Liberalerna är jämställdheten central sedan 120 år tillbaka, vi tycker det är utmärkt med pappamånaderna och det är viktigt att de finns kvar. Vi ser att allt fler pappor tar ansvar för sina barn i allt större utsträckning, om än inte tillräckligt, säger Johan Pehrson.

Läs mer:

Nya krav på förskoleplikt för bättre svenska

”Kärnkraft här på Gotland om ni önskar”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV