Radar · Miljö

Försök att sätta nya regler för djuphavsgruvdrift misslyckades

Berg i djuphavet är en av de naturtyper som är rika på mineraler, där djuphavsgruvdrift kan bli aktuellt.

Redan nästa år väntas ett stort gruvbolag kunna få tillstånd att börja utvinna värdefulla batterimineraler i djuphavet. Men Internationella havsbottenmyndigheten (ISA) som ska reglera utvinningen har åter igen misslyckats i att enas om de miljöregler som ska gälla för verksamheten, rapporterar The Guardian.

På vidsträckta slätter i djuphavet döljer sig ofantliga rikedomar i form av rika tillgångar på alltifrån kobolt till koppar och mangan. Flera stora företag står i startgroparna för att starta extraktionen. Men att utvinna mineralerna är kontroversiellt, inte bara bland miljöorganisationer som länge kampanjat för att hålla industrin borta från de orörda ekosystemen. Även en rad företag har meddelat att de vill se ett moratorium, det vill säga ett tillfälligt stopp för all utvinning av djuphavsmineraler. Ett av de är svenska Volvo.

– Innan vi utvidgar vårt mänskliga fotavtryck till ett ekosystem som vi fortfarande vet mycket lite om behöver vi utvärdera och öka vår kunskap baserat på vetenskapliga fakta, skrev Eva Bennis, chef för hållbara inköp inom Volvos inköpsorganisation i ett uttalande till Syre i samband med att företaget tillsammans med Google, BMW och Samsung tog ställning mot djuphavsgruvdrift förra året.

"Resten är tveksamma"

Men de stora rikedomarna lockar och ö-nationen Nauro utlöste i juli i fjol den så kallade ”två-årsregeln”, en klausul som innebär att ISA måste ge tillstånd två år efter att regeln utlösts – oavsett om det finns miljöregler på plats eller inte. Därför var det många som spådde att ISA under sitt toppmöte i Jamaica förra veckan skulle färdigställa reglerna. Men så blev det inte. Tidningen The Guardian rapporterar att myndigheten än en gång fick skjuta ett beslut på framtiden. Storbritannien vill skynda på men en rad länder – så som Costa Rica och Chile – ville sakta ned eller stoppa processen och ö-nationen Mauritius föreslog, som första land, att det skulle införas ett moratorium.

Även om länderna inte skulle komma överens till juli 2023 – då ö-nationen Nauro, som företräder det företag som vill påbörja gruvdriften, väntas få grönt ljus för utvinning – så finns det legala möjligheter att stoppa planerna trots två-årsregeln, rapporterar The Guardian. För även om regeln skulle tvinga ISA att ge ett första tillstånd så kan planerna stoppas efter det, enligt en rapport från juristen Pradeep Singh vid Potsdam universitet. Regeln kom till för att hindra ett läge där en majoritet av världens länder vill se en start för djuphavsgruvdrift men hejdas av en liten minoritet.

– Situationen är den motsatta nu, med ett litet antal av aktörer som vill pressa framåt medan resten är tveksamma, säger Pradeep Singh till The Guardian.

Sverige deltog inte på mötet, meddelar Utrikesdepartementet till Syre.

Läs mer: Volvo stödjer ett tillfälligt förbud mot djuphavsgruvdrift

Läs mer: Oklart hur livet i havet påverkas inför marin gruvboom

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV