Radar · Miljö

Volvo stödjer ett tillfälligt förbud mot djuphavsgruvdrift

Volvo Group gått samman med Google, BMW och Samsung i ett gemensamt ställningstagande mot djuphavsgruvdrift.

En stor del av de metaller som efterfrågas för elektronik och grön teknologi gömmer sig på havets botten. Men exploateringen är kontroversiell – och nu ställer sig Volvo med flera andra företag bakom ett tillfälligt förbud mot den planerade gruvdriften.

– Vi välkomnar det, säger Dima Litvinov, talesperson i havsfrågor på Greenpeace.

Det är företagen Volvo, BMW, Samsung och Google som nu ställt sig bakom ett ställningstagande mot djuphavsgruvdrift, som Världsnaturfonden WWF tagit initiativ till.

Även om någon storskalig djuphavsgruvdrift inte sker idag, ligger gruvindustrin i startgroparna. Det FN-organ som har till uppgift att reglera den del av verksamheten som planeras inom internationellt vatten, vill slutföra regelverket under året.

Läs mer: Oklart hur livet i havet påverkas inför marin gruvboom

Genom att ställa sig bakom ett ställningstagande om tillfälligt förbud (moratorium) mot djuphavsgruvdrift, förbinder sig företagen att exkludera metaller som utvinns från djuphavet och att inte finansiera gruvdriften. Företagen hänvisar bland annat till vikten av att skydda de sårbara marina ekosystemen, som redan är under hårt tryck.

”Innan vi utvidgar vårt mänskliga fotavtryck till ett ekosystem som vi fortfarande vet mycket lite om behöver vi utvärdera och öka vår kunskap baserat på vetenskapliga fakta, skriver Eva Bennis, chef för hållbara inköp inom Volvos inköpsorganisation i ett uttalande till Syre.
 
Hur länge tror ni att moratoriet måste finnas på plats?

”Detta kommer att utvärderas noggrant tillsammans med våra leverantörskedjepartners”, skriver Eva Bennis

"Risken är väldigt hög"

Dima Litvinov som är talesperson för havsfrågor på Greenpeace välkomnar ställningstagandet.

– Det är en tydlig signal från marknaden att vi inte vill ha något smutsigt och ett typ av ställningstagande som vi vill se från alla potentiella köpare av de här metallerna, säger han och fortsätter:

– Det som är så speciellt med djuphavsgruvdriften är att så lite är känt kring vilken effekt det kommer att få. Så risken är väldigt hög.

Kan man inte tänka sig att det leder till än högre tryck på landbaserade gruvor i framtiden som ju också är förknippade med stora miljöproblem?

– Det är klart, det finns en begränsad mängd resurser på jordens yta. Så först och främst måste vi alltid ta reda på vad våra behov är. Så vi måste börja med vår konsumtion, säger Dima Litvinov.

EU ska verka för moratorium

Miljöorganisationer som Greenpeace har länge varnat för faran med djuphavsgruvdrift. Men även en rad länder har tagit ställning mot den planerade gruvdriften. Senast Australien. Men även EU:s länder ska verka för ett moratorium, det vill säga ett förbud till det att frågan är bättre utredd, enligt den strategi för biologisk mångfald som Europarådet ställt sig bakom.

Läs mer: Greenpeace:  Havskonventionen frångås när marin gruvdrift planeras

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV