Djurens rätt har polisanmält en kycklinganläggning efter att ha fått bilder på lidande kycklingar. Både uppfödaren och Kronfågel slår ifrån sig kritiken.
Från en anonym källa fick organisationen Djurens rätt bilder och filmklipp som kan kopplas till en kycklinganläggning i Strängnäs kommun. Materialet visar fåglar som är smutsiga, döda eller döende, samt framavlade så kallade turbokycklingar som har så ont att de inte kan gå. Eftersom det handlar om många individer så kan fallet omfattas av den nya straffbestämmelsen grovt djurplågeri, och organisationen har därför valt att polisanmäla näringsidkaren.
– Jag visste sedan innan att det var illa i kycklingfabrikerna, men de här bilderna är fruktansvärda. Videon av turbokycklingen som inte kan röra sig, och blir nedtrampad av andra, etsar sig fast i minnet. Nu finns det ingen tid att förlora, rättsväsendet måste agera mot djurfabriker som denna, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt, i ett pressmeddelande.
Även Aftonbladet har tagit del av materialet och i tidningens tv-program 200 sekunder besöker Robert Aschberg och Lindah C Mohlin kycklinganläggningen och konfronterar uppfödaren.
– De väger 45 gram när de kommer hit. 28 dagar senare skickar vi grillkyckling som ska väga 1,6 kilo, säger mannen.
Tycker du att det är något etiskt problem med det, undrar Aschberg.
– Ja, det är ju en ruggig genetisk utveckling, blir svaret.
Flock med "utmaningar"
Uppfödaren säger sig dock inte känna igen det som bilderna visar och säger att han ska gå igenom det med sin personal.
Kycklinguppfödningen levererar till varumärket Kronfågel. I 200 sekunder säger vd Fredrik Strømmen att detta bara är en flock, och att i alla andra, eller många andra, flockar ser det bra ut.
– Den här flocken hade betydande utmaningar. Uppfödaren gjorde allt det rätta med extra tillsyn och dialog med veterinär.
Djurens rätt begärde ut kontrollrapporter från Länsstyrelsen för djurskyddskontroller på anläggningen, och den senaste kontrollen var föranmäld och genomfördes juni 2022 utan anmärkning. Länsstyrelsen kontrollerade dock inte om sjuka eller skadade djur gavs nödvändig vård. Tidigare kontroller hade visat på avsevärda brister.
– Djurens rätt kommer fortsätta att påminna lagstiftare, rättsväsendet och konsumenter om att djur far illa i djurfabrikerna. Det är under all kritik att kännande individer behandlas på detta sätt i ett land som påstår sig ha världens bästa djurskydd, säger ordförande Camilla Bergvall.
Läs mer: