Radar · Politik

Guterres: En perfekt storm hotar fattiga ekonomier

FN:s generalsekreterare António Guterres på en gemensam pressträff med statsminister Magdalena Andersson (S) på Sagerska palatset i Stockholm.

FN:s generalsekreterare António Guterres är i Stockholm med anledning av miljökonferensen Stockholm+50. Guterres varnar för en matkris som kommer att slå över hela världen.

I dag, onsdag, har FN:s generalsekreterare António Guterres ett bilateralt möte med statsminister Magdalena Andersson (S) på Sagerska palatset i Stockholm där de bland annat diskuterar Stockholm+50, återhämtningen från pandemin och den kris som nu hotar många fattiga länder till följd av Rysslands krig i Ukraina.

– Utmaningarna vi har är många och akuta, klimatkrisen, covid-19-pandemin, hot mot demokrati och mänskliga rättigheter, och Rysslands aggression mot Ukraina. FN är mer relevant än någonsin när vi ska svara på de här globala kriserna och utmaningarna, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en gemensam pressträff. 

– Kriget måste få ett stopp nu. Det skapar ett oerhört lidande, förstörelse och ödeläggelse av landet, säger António Guterres

– Det underblåser en tredimensionell global kris för mat, energi och finanser som slår mot de mest utsatta och sårbara befolkningar, länder och ekonomier. Det är en perfekt storm som hotar att ödelägga ekonomierna i många utvecklingsländer, fortsätter António Guterres.

Snabba beslut krävs

António Guterres varnar för att kriget kan leda till en livsmedelskris i många fattiga länder och att det nu krävs snabba beslut för att motverka den, och fortsatta ekonomiska stöd från andra länder.

Exportrestriktioner måste lyftas, samt överskott och reserver fördelas till fattiga länder, enligt António Guterres, som oroar sig för att vissa ekonomiskt starka länder funderar på att skära ned på sitt bistånd.

– Det är oroväckande och jag uppmanar länderna att tänka om med hänsyn till de allvarliga konsekvenser sådana nedskärningar får för de mest sårbara, säger António Guterres.

Han påpekar att matkrisen inte kan lösas om inte Rysslands gödsel- och matproduktion och Ukrainas matproduktion åter kan nå världsmarknaderna, trots det pågående kriget.

Arbetar för en paketlösning

António Guterres berättar att FN har inlett en dialog för att komma fram till en paketlösning. Den ska dels innehålla en säker export av ukrainskt livsmedel genom Svarta havet, dels att ryskt livsmedel och gödsel ska få tillgång till världsmarknaderna.

– Framsteg har nåtts, men vi är ännu inte framme. Förhandlingen är komplicerad. Men jag är hoppfull, säger Guterres.

Med tanke på anledningen till António Guterres besök diskuterades även miljöfrågor. Generalsekreteraren räknar med att Sverige kommer att hjälpa utvecklingsländer i kampen mot klimatförändringarna.

Fortsatta diskussioner med Turkiet

Under pressträffen får Magdalena Andersson även frågor om diskussionerna med Turkiet kring Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Men vad samtalen har lett till, och hur Sverige ställer sig till de krav som Turkiet har ställt vill hon inte svara på.

– De krav som de ställt på Sverige tar vi direkt med dem, detsamma gäller också eventuella missförstånd som uppstått, säger Magdalena Andersson.

Läs mer:

Aurora: Därför stämmer vi staten

Ministern: ”Vi behöver öka takten”

Klimatstrejkarnas upprop för rättvisa

Samlas i Stockholm för att forma framtidens miljö

Från Uruguay till Stockholm – Mariano planterar frön för förändring