Radar · Miljö

Oatly förlorar i domstol mot brittiskt företag – efter namnbråk

Oatlys fabrik utanför Landskrona.

Havredrycksföretaget Oatly har förlorat en namntvist mot brittiska företaget Glebe Farms. Oatly stämde det brittiska företaget för att deras produkt Pureoaty ska ha liknat det egna märket både till namnet och i hur förpackningen var utformad.

Men den brittiska domstolen höll inte med om att det handlade om varumärkesintrång. De skriver i domen att det visserligen finns små likheter mellan varumärkena, men att de är så obetydliga att konsumenterna inte kan vilseledas.

”Det är otroligt glädjande att rätten dömt till vår fördel, och att se att mindre och självständiga företag kan slå tillbaka och vinna”, skriver Glebe Farms ägare Phillip Rayner i en kommentar efter domen.

På sociala medier har många av Oatlys kunder upprörts över hur företaget gett sig på ett litet familjeföretag, speciellt då Oatly själva länge velat framställa sig som den lilla aktören som utmanar den stora mjölkindustrin.

Men den imagen stämmer inte längre med verkligheten. I maj i år introducerades bolaget på börsen i New York och värdet uppskattas nu till två miljarder dollar. Förra året tog företaget in 200 miljoner dollar i riskkapital från ett konsortium lett av det kritiserade riskkapitalbolaget Blackstone.

Oatly kommer inte att överklaga domen.

”Vi önskar Glebe Farm all framgång på sin växtbaserade resa”, skriver Erica Wigge, pr-chef på Oatly, i en kommentar till TT.

Läs mer:

Oatly tar in miljardbelopp – från riskkapitaljätten Blackstone Group

Efter kritiken: Oatly uppges redo för börsen

Oatly anklagas för att vilseleda kunderna