Radar · Djurrätt

Oatly tar in miljardbelopp – från riskkapitaljätten Blackstone Group

Ytterligare ett kritiserat bolag sällar sig till ägare av Oatly.

Den hårt kritiserade riskkapitaljätten Blackstone Group går in som delägare i den svenska havredrycksproducenten Oatly.

Den svenska havredrycksproducenten Oatly har tagit in 200 miljoner dollar, motsvarande 1,8 miljarder kronor, från ett konsortium lett av riskkapitalbolaget Blackstone. Försäljningen motsvarar runt 10 procent av bolaget och värderar Oatly till cirka 2 miljarder dollar, motsvarande 18,4 miljarder kronor, enligt källor till Wall Street Journal.

Blackstone Group har kritiserats för sina investeringar i Amazonas som lett till ökad skövling av regnskogen. Bolaget har även fått kritik för sina investeringar i Sverige. Förra året varnade bland annat FN för riskkapitalbolagen i ett brev till Sverige och utrikesminister Margot Wallström. I brevet stod bland annat:

”Vi är särskilt oroade över att private equity-bolaget firm Blackstone har fått tillåtelse att äga 66 procent av den svenska hyresvärden D. Carnegie & Co. Blackstones modell är välkänd: fastighetsbestånd köps, lägenheter renoveras, hyrorna ökar och hyresgäster som inte har råd att bo kvar får flytta någon annanstans”.

I konsortiet ingår bland annat namnkunniga personer som Oprah Winfrey, Natalie Portman och förre Starbucks-chefen Howard Schultz.
Andra storägare i Oatly är belgiska investmentbolaget Verlinvest och det kinesiska statligt ägda bolaget China Resources. Även Industrifonden och Östersjöstiftelsen finns med i ägarleden, uppger www.breakit.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV