Radar · Integritet

Luf driver på avkriminalisering av eget bruk av narkotika

Flera ungdomsförbund driver på för att utreda avkriminalisering av narkotika.

Sveriges narkotikapolitik fungerar inte. Det menar företrädare för Liberala ungdomsförbundet som vill avkriminalisera eget bruk av narkotika och utöka sprutbytesprogrammen. ”Utöver sprutbytesprogram behöver Sverige införa fixrum där brukare kan ta fix i en säker miljö,” skriver Anton Holmlund och Karin Pettersson.

Luf är ett av flera politiska ungdomspartier som även tidigare krävt att avkriminalisering av eget bruk ska utredas. Tidigare i somras argumenterade Centerpartiets ungdomsförbund för det och SSU gick vid sin kongress i juli ut med att ungdomsförbundet vill utreda avkriminalisering av eget bruk – tvärtemot moderpartiets inställning.

Luf-företrädarna hänvisar i debattartikeln Släpp drömmen om ett narkotikafritt samhälle till en ny rapport om den svenska narkotikamarknaden som konstaterar att det är i dag är lättare än någonsin att få tag på narkotika i Sverige.

”Rapporten gör det än mer uppenbart att den socialdemokratiska drömmen om det narkotikafria samhället inte är en ambitiös vision med verklighetsförankring utan en utopisk vanföreställning”, skriver Anton Holmlund och Karin Pettersson.

I juni meddelade socialminister Lena Hallongren (S) att hon efter sommaren ska tillsätta en utredning av narkotikapolitiken, men att utvärdera kriminaliseringen av eget bruk ingår inte. Hon uppger till Dagens nyheter att utredningen ska föreslå hur en fortsatt restriktiv narkotikapolitik kan kombineras med ”goda möjligheter” för narkotikamissbrukare att få tillgång till vård och stöd.

Företrädarna Anton Holmlund och Karin Pettersson vill se flera förändringar i narkotikapolitiken. De vill utöver avkriminalisera narkotika, utöka antalet sprutbytesprogram och inrätta fixrum, där brukare kan ta narkotika i en säker miljö.

Enligt Ekots rundringning i juli vill samtliga ungdomsförbund utvärdera kriminaliseringen, men Kristdemokratiska Ungdomsförbundet och Ungsvenskarna är negativa till en avkriminalisering.

Läs mer Cuf vill ändra ”svartvit” narkotikapolitik: ”Dödar människor i nuläget”

Läs mer Narkotikapolitiken granskas: ”Regeringen har kört fast i gamla hjulspår”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV