Radar · Integritet

Cuf vill ändra ”svartvit” narkotikapolitik: ”Dödar människor i nuläget”

Centerpartiets ungdomsförbund vill legalisera cannabis.

Riksdagspartiernas ungdomsförbund vill utreda avkriminalisering av eget bruk av narkotika. Cuf går längre, och vill avkriminalisera samt legalisera cannabis och andra droger.

På frågan: När blir cannabis lagligt i Sverige uppger Réka Tolnai, ordförande för Cuf, till Expressen:

– Förhoppningvis om några år. Jag tror att det är viktigt att vi tittar på de andra länderna som har legaliserat cannabis och drar lärdomar och inspireras av dem så att det även kan bli lagligt i Sverige, säger hon till tidningen.

Men hon tror att en legalisering kan dröja, delvis kopplat till det som hon kallar Sveriges ”svartvita” narkotikapolitik och motståndet som finns.

– Sverige har bland Europas högsta narkotikadödlighet och det är något som vi måste diskutera. Vår narkotikapolitik dödar människor i dagsläget.

Andelen människor som dör av droger i Sverige är högst i Europa, enligt fjolårets rapport från EU:s narkotikabyrå. Sverige ligger nästan fyra gånger högre än EU-genomsnittet.

– Det finns inga enkla förklaringar till varför dödligheten är så pass hög, uppgav Mimmi Eriksson Tinghög, utredare på Folkhälsomyndighetens enhet för drogprevention, då till SVT nyheter.

Trots högst dödstal har dödsfallen i Sverige minskat de senaste två åren. Orsaken, enligt Mimmi Eriksson Tinghög, är främst arbetet med att minska fentanylliknande substanser på marknaden och att motgiftet Naloxon har börjat delas ut till droganvändare och deras anhöriga.

Enligt Ekots rundringning den 30 juli vill samtliga ungdomsförbund utvärdera kriminaliseringen av eget narkotikabruk. Socialminister Lena Hallongren (S) aviserade att hon efter sommaren ska tillsätta en utredning av narkotikapolitiken, men att utvärdera kriminaliseringen av eget bruk ingår inte.

Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU och SD:s Ungsvenskarna är tydliga med att de inte vill se en avkriminalisering av narkotika.

Läs mer Narkotikapolitiken granskas: ”Regeringen har kört fast i gamla hjulspår”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV