Radar · Djurrätt

Åtalades i jaktbrottshärva – nu får Karl Hedin tillbaka sina vapen

Företagsledaren Karl Hedin utanför Västmanlands tingsrätt tidigare i år.

Tidigare i år friades företagsledaren Karl Hedin i den mycket uppmärksammade jaktbrottshärvan i Västmanland. Men trots att rättsprocessen fortsätter i hovrätten, får han nu tillbaka sina vapen.

Miljardären och företagsledaren Karl Hedins vapen har varit i polisens förvar sedan 2018, då han greps misstänkt för grovt jaktbrott, för att ha jagat och dödat varg. I mars i år friades Hedin och de andra medåtalade i tingsrätten från samtliga punkter, men rättsprocessen är inte avslutad då åklagaren överklagade domen till hovrätten. Trots det får Karl Hedin nu tillbaka sina vapen, rapporterar Svensk jakt.

Polismyndigheten i region Bergslagen har med hänvisning till den pågående rättsprocessen hävdat att det skulle strida mot det allmänna rättsmedvetandet om vapnen återlämnades. Men förvaltningsrätten i Falun, som Hedin överklagat till, är av annan uppfattning och har beslutat att företagsledaren ska få tillbaka sina vapen.

”Förvaltningsrätten konstaterar att Västmanlands tingsrätt har frikänt Karl Hedin från de åtal som väckts mot honom. Oaktat den omständigheten att brottmålet mot Karl Hedin ännu inte slutligt avgjorts kan det, med hänsyn till vad som framkommer i domen från tingsrätten, inte längre anses sannolikt att Karl Hedins tillstånd att inneha vapen m.m. kommer att återkallas vid en slutlig prövning. Polismyndighetens beslut av den 28 juni 2019 att omhänderta Karl Hedins vapen, ammunition och tillståndsbevis ska därför upphävas”, skriver förvaltningsrätten i sitt beslut.

– Det blir först när jag har dem i bilen som det kommer att kännas riktigt bra. Förhoppningsvis får jag det i dag, för som bekant börjar älgjakten imorgon, sa Karl Hedin till Svensk jakt under torsdagen.

Hovrätten ska bedöma fallet

Tingsrätten ansåg i sin dom att det stod klart att Karl Hedin och en annan man befunnit sig på den plats som åklagaren påstått och att de där letade efter varg inför en älgjakt. Men det finns inte tillräckliga bevis som styrker att männens syfte med att söka varg var att döda, enligt rätten.

Hedin har också stått åtalad för att vid ett annat tillfälle ha planerat att förgifta varg, genom att lägga giftet karbofuran i kött som skulle spridas som vargbete i naturen. Även där bedömde tingsrätten att åklagarens bevisning var otillräckligt.

Läs mer: 

Karl Hedin frias i målet om olaglig vargjakt

Våldshot mot djurrättsaktivister inför rättegång om jaktbrott