Radar · Djurrätt

Våldshot mot djurrättsaktivister inför rättegång om jaktbrott

Skogsmiljardären Karl Hedin är en av fyra åtalade i jaktbrottshärvan, misstänkt för att ha jagat och planerat att förgifta varg.

I dag inleds rättegången i det uppmärksammade jaktbrottsmålet där skogsmiljardären Karl Hedin står åtalad misstänkt för att ha försökt döda varg. I en stödgrupp för Hedin förekommer flera hot om våld och mord på djurrättsaktivister, visar en granskning från tidningen Anlib.

Tillsammans med tre ytterligare personer står industrimannen och skogsägaren Karl Hedin åtalad för grovt jaktbrott respektive förberedelse till grovt jaktbrott vid två olika tillfällen år 2018 och 2013–2018. Han ska dels ha försökt jaga varg, och dels ha planerat att förgifta varg, genom att lägga giftet karbofuran i kött som skulle spridas som vargbete i naturen. De misstänkta jaktbrotten har fått mycket uppmärksamhet i media och kallas ibland Västmanlandsfallet.

Samtliga fyra misstänkta nekar till brott.

Karl Hedin är en av Sveriges största skogsägare, och en frispråkig debattör i jaktfrågor. I fjol fick han kritik för att ha deltagit på den Alternativa bok- och mediemässan tillsammans med högerextrema. Han har givit ut boken Maktmissbruket – ett hot mot demokratin, och hävdar själv att han är utsatt för en häxjakt.

Djurrättsaktivister hotas

Personer som vill ge sitt stöd till Karl Hedin har samlats i Facebookgruppen ”Vi som stödjer Karl Hedin”, som har granskats av den nätbaserade djurrättstidningen Anlib. Gruppen har omkring 30 000 medlemmar och beskrivs av Anlib som en ”våldsbejakande nätmiljö”, där vålds- och dödshot mot djurrättsaktivister förekommer nästan dagligen.

Bland de skärmdumpade inläggen finns: ”De hotar med våld! Dags att svara med våld? Resurserna finns”, ”Ge dom en hagel smäll”, ”Leta rätt på sabotörerna och slå bena av dem!”, ”Skjut fanskapet”, ”Dom skulle radas upp och få riktig dödsstraff”.

Våldsuppmaningarna sker enligt Anlibs granskning efter att djurrättsaktivister utfört demonstrationer, inspektioner och skadegörelse. Tidningen skriver:
”Med tanke på att majoriteten i gruppen har tillgång till vapen, att det uttrycks dödshot, som tillåts ligga kvar, och att admin underblåser, legitimerar och trappar upp våldsretoriken, känns det tyvärr som en tidsfråga innan någon i gruppen kan gå från ord till handling.”

Rättegången som startar måndag 22 februari i Västmanlands tingsrätt väntas avslutas 5 mars.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV