Radar · Inrikes

Karl Hedin frias i målet om olaglig vargjakt

I dag meddelas dom i målet om jaktbrott där företagsledaren Karl Hedin åtalats för grovt jaktbrott.

Företagsledaren Karl Hedin frias helt från åtalet om jaktbrott. Även de tre medåtalade frias på samtliga punkter, meddelar Västmanlands tingsrätt.

Två personer, en av dem den jaktintresserade miljardären Karl Hedin, har stått åtalade för grovt jaktbrott misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Enligt tingsrätten står det klart att männen har befunnit sig på den plats som åklagaren påstått, och att de letade efter varg inför en älgjakt som planerades i området. Men åklagaren har inte bevisat att de sökte efter varg med syftet att döda den, anser rätten.

Ytterligare en man och en kvinna har stått åtalade för att tillsammans med Karl Hedin vid ett annat tillfälle ha hanterat giftet karbofuran i syfte att döda varg. Även i denna del anser tingsrätten att åklagarens bevisning inte räcker till.

Vargmotstånd

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att åklagaren har åberopat omfattande bevisning som skulle styrka Karl Hedins vargmotstånd. Försvaret har å sin sida starkt kritiserat polisutredningen, men ingen av dessa omständigheter har legat till grund för bedömningen, uppger tingsrätten.

”Vid vår bedömning av den bevisning som åberopats i målet har vi kommit fram till att åklagaren med sin bevisning inte har nått upp till beviskravet i brottmål. Därmed har vi inte haft anledning att pröva de tilltalades egen bevisning”, säger rättens ordförande, rådmannen David Viktorsson Harrby, i en skriftlig kommentar.

Kvinnan anmälde

Den åtalade kvinnan var den som först gick till polisen med uppgifter om att Karl Hedin och andra ägnade sig åt olaglig jakt.

Kvinnan tog senare tillbaka sina uppgifter och åtalades då i stället själv för medhjälp till förberedelse till jaktbrott eftersom hon ska ha varit behjälplig i hanteringen av giftet.

Rättegången i Västmanlands tingsrätt, som avslutades den 5 mars, kantades av oväntade händelser som till exempel att den åtalade kvinnan helt uteblev från den första förhandlingsdagen med hänvisning till sjukdom. Hon dök dock upp på länk dagen därpå och förklarade då att allt hon initialt berättat för polisen om olaglig jakt, där bland andra Karl Hedin varit delaktig, var lögn.

Fakta: Detta har hänt

Turerna i jaktbrottshärvan kring Karl Hedin har varit många och trassliga och tog sin början i slutet av oktober 2018.
Efter en tids spaning slog polisen till och grep och anhöll fyra personer misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. Enligt åklagaren skulle en varg ha blivit jagad den dagen, men någon djurkropp hade inte hittats.
Polisen kom de misstänkta jägarna på spåren genom ett tips och hade innan gripandena jobbat med utredningen i flera månader. Gruppen misstänktes för att ha illegalt jagat och dödat lodjur och varg.
Polisen hade bland annat använt sig av hemlig telefonavlyssning för att avslöja den illegala jakten. Efter att samtliga misstänkta släppts på fri fot efter omkring en månad i häktet polisanmälde Karl Hedin åklagaren Lars Magnusson.
Polisanmälan gällde främst den avlyssning som bedrivits mot de misstänkta. Enligt Hedin hade åklagaren begått tjänstefel när han använde sig av åtgärden eftersom straffvärdet på brottet inte var tillräckligt högt för att motivera det.
Anmälan mot Lars Magnusson lades dock ner av särskilda åklagarkammaren.
Den 71-årige Karl Hedin är en välkänd profil inom näringslivet. Han är ägare till trävarukoncernen AB Karl Hedin, som bland annat driver en bygghandelskedja, sågverk, samt förädlar skog.
Han har också gjort sig känd som en aktiv debattör i vargfrågan, kritisk till den förda rovdjurspolitiken och förespråkare för en minskad vargstam. Han har föreläst om detta, och skrivit flera böcker på temat.
Huvudförhandlingen i målet hölls i Västmanlands tingsrätt.