Radar · Migration

Heta ordväxlingar mellan Turkiet och  EU – ingen vill ha afghanska flyktingar

Meral Aksener, partiledare för det nationalistiska IYI (Good) Party i Turkiet, har rutit ifrån mot EU efter ett uttalande från Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz om att Turkiet är ett bättre värdland för flyktingar än Österrike.

Turkiet är värd för omkring 200 000 afghaner – den största nationaliteten efter syrier. Nu ökar oron i landet för att kriget i Afghanistan ska skapa en ny stor flyktingvåg. Samtidigt knakar det återigen i fogarna mellan Turkiet och EU, bland annat efter att en turkisk oppositionspolitiker reagerat starkt på ett ”taktlöst” uttalande från Sebastian Kurz, Österrikes förbundskansler.

Partiledaren för ett oppositionsparti (IYI) i Turkiet, Meral Aksener, erbjöd i förra veckan Österrike tre miljarder euro för att ta hand om alla afghanska flyktingar som lever i Turkiet. Antalet afghaner i Turkiet är för närvarande omkring 200 000, men det finns stor oro för att kriget som blossat upp med ny kraft i Afghanistan ska leda till nya, stora flyktingströmmar.

Österrikes skandalomsusade förbundskansler Sebastian Kurz sa innan det turkiska utspelet att Turkiet är ett mycket bättre land för flyktingar att uppehålla sig i än länder som Österrike eller Sverige. Vilket fick Meral Aksener att regera starkt:

– Den här taktlösa österrikiska premiärministern sa att alla afghaner ska stanna i Turkiet och att han kunde betala oss. Mitt svar till den så kallade premiärministern i Österrike är att vi ska ge er tre miljarder euro så ni kan ta alla flyktingar, sa Meral Aksener, enligt Middle East Monitor. 

Svenska reaktioner

Även här i Sverige har politiker tagit upp att situationen i Afghanistan snabbt förvärras. Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard skriver på Twitter att läget kan leda till fler flyktingar. Magda Gad, journalist baserad i Afghanistan sedan flera år tillbaka, reagerade på hennes uttalande.

Vill inte ta emot fler

Det ligger varken i EU:s eller Turkiets intresse att ta emot fler skyddssökande människor. Sedan i januari i år har 300 000 afghaner drivits på flykt inom landet, i takt med att talibanerna i och med att USA och Nato dragit undan sina trupper har avancerat. Antalet afghner som anländer till Turkiet ökar nu i snabb takt. Enligt vissa rapporter från i juli i år korsar 500 afghaner gränsen från Iran till Turkiet varje dag genom att betala flyktingsmugglare. En del bär fruktansvärda berättelser med sig och en kvinna berättar om hur hennes man nyligen dött då han stred mot talibanerna i Ghazni, varpå resten av familjen gav sig av.

Den turkiska oppositionspolitikern Meral Akseners erbjudande om att Österrike ska få tre miljarder euro för att husera hela Turkiets afghanska flyktingpopulation är en direkt vinkning till EU:s avtal med Turkiet från i mars 2016, då EU och Turkiet kom överens om att Turkiet skulle få sex miljader euro för att ta hand om flyktingar i landet. I juli i år erbjöd sig EU att ge Turkiet ytterligare tre miljarder euro för att fortsätta vara värd för de flyktingarna som EU inte vill veta av.

Avtalet mellan EU och Turkiet har varit skakigt under en längre period nu –  som inte minst blev tydligt i februari 2020 då Turkiet slutade bevaka gränsen mot EU och tusentals flyktingar strömmade in i Grekland.

Läs mer: Opium göder konflikten i Afghanistan

Läs mer: Oklarhet om stoppade utvisningar till Afghanistan

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV