Radar · Utrikes

Uiguriska ex-tjänstemän döms till döden i Kina

Bild från 2018 som visar ett misstänkt omskolningsläger i västra Xinjiang-provinsen i Kina.

Två uiguriska ex-tjänstemän inom den kinesiska regeringen har dömts till döden för ”separatistiska aktiviteter”. Det rapporterar AFP. Omvärlden och flera människorättsorganisationer pekar samtidigt på ett omfattande förtryck av den uiguriska befolkningen. Något som de kinesiska myndigheterna förnekar.

Shirzat Bawudun och Sattar Sawut, båda medborgare ur den uiguriska minoritetsbefolkningen och båda tidigare myndighetsanställda i Xinjiang-provinsen, har dömts till döden av de kinesiska myndigheterna.

Enligt uppgift från nyhetsbyrån AFP ska de båda ex-tjänstemännen ha anklagats för ”separatistiska aktivister”. Man hänvisar bland annat till ett uttalande från den kinesiska regeringen som offentliggjordes under tisdagen. Där anklagas Bawudun för att ha ”splittrat landet”.

Anklagas för terrorism

Till det följer ett uttalande från en nyligen genomförd presskonferens där vicepresidenten för Högsta folkdomstolen i Xinjiang, Wang Langtao, anklagar Bawudun för att bland annat ha samarbetat med den FN-stämplade terrororganisationen ETIM (East turkestan islamic movement, reds anm) och mottagit mutor.

Samröret med ETIM ska, enligt den statsägda nyhetsbyrån Nya Kina, vara kopplat till ett möte som Bawudun haft med en nyckelperson ur terrororganisationen så långt tillbaka som 2003.

Samtidigt har det ifrågasatts om ETIM överhuvudtaget existerar längre. USA tog med den hänvisningen bort nätverket från sin lista över terrororganisationer i november förra året.

Hänvisar till dödliga upplopp

Även Sattar Sawut anklagas för att ha tagit emot mutor som en del av de ”separatistiska aktiviteter” som den kinesiska regeringen pekar på. Han anklagas även för att ha infört innehåll kopplat till religiös extremism och terrorism i uiguriska läroböcker.

Enligt myndigheterna ska innehållet i läroböckerna ha bidragit till att minst 200 personer dog i samband med upplopp i Xinjiangs huvudstad Ürümqi 2009.

Förtryck av uigurer

I sammanhanget skriver också AFP, vilket även Syre tidigare har gjort, om rapporterna som inkommit från flera människorättsorganisationer där man larmar om hur den uiguriska befolkningen förtrycks av de kinesiska myndigheterna.

Amnesty har bland annat rapporterat om hur drygt en miljon uigurer, tillsammans med andra etniska och muslimska minoritetsgrupper, utsatts för tvångsarbete och förts till så kallade omskolningsläger i Xinjiang.

De kinesiska myndigheterna tillbakavisar från sitt håll alla anklagelser om förtryck och menar att rådande policys i Xinjiang är nödvändiga för att bekämpa terrorism.

Enligt AFP ska Shirzat Bawudun och Sattar Sawut ha dömts till döden med två års fördröjning vilket vanligtvis är en dom som senare omvandlas till en livstidsdom i fängelse.

Läs även: Solpaneler på svenska tak kopplas till förtryck av uigurer i Kina

Läs även: Efter larmen om hur uigurer behandlas – FN vill inspektera i Xinjiang