Radar · Utrikes

Solpaneler på svenska tak kopplas till förtryck av uigurer i Kina

En ny amerikansk rapport pekar på att produktionen av solceller och solpaneler i Kina omfattas av tvångsarbete.

Klimatvänligt men i strid mot mänskliga rättigheter – det kan vara fallet med solpaneler som sitter på svenska tak. Uppgifterna kommer från Sveriges Radio Ekot som i sin tur har tagit del av en ny amerikansk rapport.

Det är det amerikanska konsultföretaget Horizon advisory som nu larmar om att de ledande tillverkarna av solceller i världen kan ha kopplingar till tvångsarbete i Xinjiangregionen i Kina. Detta enligt uppgift från Sveriges Radio Ekot.

Rapporten menar att statliga kinesiska arbetsprogram, som flera inhemska företag deltar i, tvingar människor till arbete under hot. Kopplingen till världens solcellstillverkare utgörs sedan av att de inhemska kinesiska företagen används som underleverantörer.

Flera människorättsorganisationer, bland annat Amnesty, har också rapporterat om hur uigurer – uppskattningsvis över en miljon – och andra muslimska grupper har förts till interneringsläger, så kallade omskolningsläger, i Xinjiang.

Kopplas till svenska produkter

Sett till förra årets siffror så kom över 60 procent av världens solceller och solpaneler ifrån Kina. Och sett till en av de viktigaste råvarorna i produktionen – kisel – kommer en stor del av det från just Xinjiang.

Den svenska marknaden är inte opåverkad. Bland Vattenfalls bästsäljande produkter finns till exempel solpaneler som tillverkas av kinesiska Jinko. Det är ett av de bolag som har deltagit i Kinas omtalade arbetsprogram.

Vattenfalls hållbarhetschef, Annika Ramsköld, kommenterar.

– Tvångsarbete accepterar vi självklart inte, och vi jobbar ju nu för att förstå hur vi kan säkra att det finns solpaneler som inte har koppling till Xinjiangprovinsen, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

Ramsköld förklarar vidare att man har begärt mer information från Jinko, som från sitt håll tillbakavisar kritiken och menar att det inte finns några bevis.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV