Radar · Mänskliga rättigheter

Efter larmen om hur uigurer behandlas – FN vill inspektera i Xinjiang

Ge FN möjlighet att genomföra inspektioner i Xinjiang-provinsen.

FN:s generalsekreterare António Guterres har meddelat att FN vill göra inspektioner i Xinjiang i Kina. Detta sedan människorättsorganisationer larmat om övergrepp mot muslimska och etniska minoritetsgrupper.

– Seriösa förhandlingar pågår för närvarande.

Det sa FN:s generalsekreterare António Guterres till den kanadensiska tv-kanalen CBC under söndagen. Det handlar om de förhandlingar som pågår mellan FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och de kinesiska myndigheterna.

Förhoppningen, förklarar Guterres, är att FN ska ges möjlighet att genomföra inspektioner med fri insyn i Xinjiang-provinsen.

Bakgrunden – vilket Syre tidigare har skrivit om – är de rapporter som inkommit från flera människorättsorganisationer, bland annat Amnesty. De larmar om hur den kinesiska regeringen utsätter uigurer, och även andra muslimska och etniska minoritetsgrupper, för tvångssteriliseringar och tvångsarbete i omskolningsläger i regionen.

– Jag hoppas att de når en överenskommelse snart så att FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter kan besöka Kina utan restriktioner eller begränsningar, säger António Guterres.

Kina, som konsekvent har slagit ifrån sig anklagelserna, har enligt Guterres vid flera tidigare tillfällen välkomnat förslag om inspektioner.

Läs även: Solpaneler på svenska tak kopplas till förtryck av uigurer i Kina

Läs även: EU riktar nya sanktioner mot Myanmar och Kina

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV