Nu har alla européer möjlighet att vinna ett års basinkomst. Studenten Lucie från Frankrike är den allra första som får kontantutbetalningarna. Och den 20 september kan det bli din tur. Även svenskar kan delta i utlottningen helt gratis.
– Jag trodde inte att det var sant! Jag tänkte först att det var lurendejeri, men jag är så glad, säger Lucie, en fransk student som vann utlottningen i somras.
Under ett års tid får hon nu 800 euro (drygt 8 100 kronor) i månaden – helt utan krav på vad hon ska göra med pengarna.
Lucie minns inte riktigt hur hon hittade utlottningen, kanske via sociala medier eller genom vänner som var intresserade av basinkomst. Hon fyllde i sina kontaktuppgifter om att delta, klickade ja på anmälan, och sedan var registreringen till utlottningen klar.
Några månader senare fick hon ett mejl om att turen hade fallit på henne av alla de totalt 16 067 personer som hade skrivit upp sig för att vara med.
När Lucie vann den tillfälliga basinkomsten var hon precis klar med studierna till farmaceut. Med pengarna hoppas hon kunna få mer tid på sig att hitta ett jobb som hon verkligen vill ha och tycker är roligt.
– Jag vet inte vad jag ska säga – tack så jättemycket! utbrister hon med ett stort leende till teamet bakom utlottningen när de ringer upp henne för en intervju direkt efter att utlottningen blev klar, vilket har lagts upp på youtube.
Privatpersoner skänker pengar till basinkomst
Vanligtvis definieras basinkomst, även kallat medborgarlön, som en summa pengar som människor inom ett geografiskt område får regelbundet av staten eller någon annan myndighet, helt utan några villkor eller kontroller över vad de gör med pengarna. Idén har ofta framställts som utopisk, men på senare år har allt fler försök dykt upp, och i Brasilien har en kommun infört en permanent basinkomst för fattiga och medelklassen.
Andra basinkomstprojekt finansieras via crowdfunding. I exempelvis Tyskland har föreningen Mein grundeinkommen samlat in pengar via gåvor från privatpersoner, och hittills har 669 personer fått testa basinkomst där. Nyligen kopplade föreningen även in forskare som ska undersöka hur basinkomsten påverkar 120 tyskar som under tre års tid får 1 200 euro. Dessa ska jämföras med en kontrollgrupp som inte får basinkomst, vilket Syre skrivit om tidigare.
Nu har idén med crowdfundad basinkomst spridit sig utanför Tysklands gränser. Och för första gången någonsin har nu alltså alla inom EU chans att vinna en basinkomst.
Det är nätverket UBI 4 all (vilket betyder ”universell basinkomst till alla”) som står bakom utlottningen, men idén är exakt densamma som i tyska Mein grundeinkommen.
– Jag var aktiv i Mein grundeinkommen i sex år, och kom sedan på idén att lyfta upp denna typ av utlottning till den europeiska nivån, säger Helwig Fenner, initiativtagare till UBI 4 all.
Vill uppmärksamma ett medborgarinitiativ för basinkomst i EU
Själva syftet med utlottningen är att nå ut med personliga berättelser om hur det är att få så mycket pengar att det säkerställer ens försörjning.
I Youtube-filmen där Lucie vinner sin basinkomst intervjuas även två personer som fått basinkomst under ett års tid via Mein grundeinkommen. Sabine berättar att hon tack vare pengarna kunde resa till Indien, och där uppleva saker som förändrade hennes liv. Karen, som hade tre olika jobb, kunde tack vare basinkomsten ägna mer tid åt sina konstnärliga projekt, vilket var det hon egentligen ville göra.
Men det främsta syftet med utlottningen för UBI 4 all är att skapa uppmärksamhet åt ett Europeiskt medborgarinitiativ för basinkomst. Lyckas man få in 1 miljon namnunderskrifter inom loppet av ett år tvingas EU-kommissionen diskutera att införa basinkomst.
– Det är ett av de bästa sätten att påverka EU, men få personer känner till den möjligheten, säger Helwig Fenner.
Förutom de 1 miljon namnunderskrifterna behöver också minst sju länder komma över en tröskel med en viss procent av befolkningen som är för initiativet. I skrivande stund är det bara Slovenien som nått den tröskeln och namninsamlingen har totalt bara fått 143 888 underskrifter.
Men Helwig Fenner tror ändå att det kan gå.
– Jag är fortfarande positiv. Namninsamlingen skulle egentligen ha varit klar nu, men i och med coronapandemin har vi fått nio månader extra för att samla in namn. Det är eftersom vi inte har kunnat gå ut på gatan och fråga folk, säger han.
Tack vare det europeiska medborgarinitiativet för basinkomst har UBI 4 all lyckats bygga upp sitt team. Namninsamlingen har basinkomstengagerade grupper i flera länder och i UBI 4 all:s styrelse sitter nu aktivister från bland annat Grekland, Portugal, Österrike och Tyskland.
Alla jobbar volontärt, men 10 procent av pengarna som samlas in ska gå till de kostnader som UBI 4 all har när det gäller tekniska lösningar för att till exempel få lotteriet att fungera och för att nå ut med budskapet.
Ny utlottning 20 september – även i Sverige
I den utlottning som Lucie vann hade 490 donatorer från flera länder i Europa skänkt pengar. Så fort crowdfundingen räcker till en ny basinkomst blir det en ny utlottning. Och det har redan hänt. En anonym tysk dam har själv skänkt hela summan på nästan motsvarande 100 000 kronor för att bekosta en ny basinkomst åt någon i Europa. Därför blir det en ny utlottning redan den 20 september.
– Det känns jättebra! säger Helwig Finner.
Utlottningen sker under basinkomstveckan, en vecka där basinkomst uppmärksammas i många länder över hela världen. Och utlottningen är öppen för svenskar, precis som för alla andra européer.
Vad vill du säga till folk som tror att det finns något lurt eller någon hake med att vara med i utlottningen?
– Det är bara att gå in och läsa på hemsidan under FAQ om vad vi gör för att undvika bedrägeri. Och rent lagmässigt är det egentligen inte ett lotteri, utan motsvarar snarare reglerna för till exempel korsordsvinster. Det är gratis att delta och du kan inte förlora något på att vara med. Om någon fortfarande känner sig osäker går det att läsa mer om Mein grundeinkommen, för konceptet är precis detsamma, och deras projekt har funnits i många år i Tyskland, säger Helwig Fenner.
Lena Stark, grundare till Basinkomstpartiet i Sverige, och som nu jobbar med frågan internationellt gillar utlottningen.
– Alla sätt att jobba med basinkomst är bra. När jag började med basinkomst hade jag en idé om att staten skulle betala ut pengarna, men jag börjar allt mer tvivla på det, säger hon och tillägger:
– Vi får fixa det själva. Vi behöver gå ifrån staten och bygga en rörelse underifrån. Ju fler sådana här initiativ desto mer kan det påverka politikerna så att de till slut ser att basinkomst är en bra sak, säger Lena Stark.
Treårigt basinkomstförsök i Tyskland ”En jättechans” (Syre 21/8-2020)
Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna (Syre 25/3-3021)
Intressanta utvecklingen: Här kan basinkomst testas i Sverige (Syre 18/4-2021)
Sex förslag: så skulle en basinkomst kunna se ut i Sverige (Syre 21/4-2021)
Risk för att basinkomst gör fler till gig-jobbare (Syre 19/4-2021)