Radar · Miljö

Forskare larmar: Golfströmmen visar tecken på kollaps

De smältande isarna på Grönland är något som kan bidra till att sätta punkt för Golfströmmen, vilket skulle få katastrofala följder för hela världens befolkning.

En ny forskningsstudie larmar om att Golfströmmen uppvisar varningstecken på kollaps. Ett sådant scenario skulle få förödande konsekvenser – inte minst för Sverige.

– De tecken på destabilisering som redan nu är synliga är något som jag inte hade förväntat mig, och det tycker jag är skrämmande.

Det säger Niklas Boers, klimatforskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) i Tyskland, till The Guardian. I en ny forskningsrapport, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change, förklarar han att Golfströmmen avger signaler om att kollapsa. Enligt Boers är strömmarna, som varit kraftigt försvagade under mycket lång tid, eventuellt på väg att stanna av helt och hållet.

Det skulle få katastrofala följder för hela världen. Några exempel: Europa skulle få stormigare väder och lägre temperaturer, på Nordamerikas östkust skulle man se stigande havsnivåer, i Indien, Sydamerika och Västafrika skulle man få kraftigt förändrade regnmängder, vilket i sin tur skulle få allvarliga konsekvenser för matförsörjningen av miljarder människor.

Forskare: Sverige nästan obeboeligt

I Sverige skulle man få pälsa på sig ordentligt. Enligt en artikel i Expressen skulle Nordens medeltemperatur minska med omkring 5-10 grader, och i Sverige skulle vintertemperaturerna sjunka till mardrömsnivåer: Minus 50 grader. Det är ungefär som i Alaska som ligger på samma breddgrad som Sverige.

– Det skulle nästan bli obeboeligt i Sverige, säger Deliang Chen, professor i fysisk meteorologi vid Göteborgs universitet, till Expressen.

Han fortsätter:

– Golfströmmen är avgörande för att vi ska kunna bo och utvecklas på högre breddgrader som i Sverige. Det finns en Hollywoodfilm som heter ”The Day after Tomorrow”. Det är visserligen en dramatisk skildring av vad som skulle hända om Golfströmmen stannade. Men det finns vetenskaplig information i filmen, den är inte helt fel på det.

Varje gram koldioxid spelar roll

Orsaken till att Golfströmmen nu riskerar att kollapsa kommer nog inte som någon överraskning. Det bottnar i den globala uppvärmningen där smältis från Grönlands isar är en påverkande faktor, likväl som stigande koldioxidutsläpp från Amazonas.

Och det är små marginaler som kan avgöra, förklarar Niklas Boers.

– Det enda man kan göra är att få ner utsläppen till så låga nivåer som möjligt. Sannolikheten för att denna extremt kraftfulla händelse inträffar ökar för varje gram koldioxid vi släpper ut i atmosfären.

Studien lyfter fram att det är osäkert när en eventuell kollaps kan tänkas inträffa. Det kan lika gärna ske i närtid inom ett-två decennier eller om flera århundraden. Oavsett vad så är Niklas Boers tydlig:

– Det är något som helt enkelt inte får hända.

Läs också: Golfströmmen är svagare än vad den varit på 1 600 år