Radar · Miljö

Oroande forskningsrön: Delar av Amazonas källa till utsläpp

Amazonas regnskogar är livsviktiga för kolbalansen och tjänar som kolsänkor.

Världens största och mäktigaste regnskog, Amazonas, har de senaste åren förlorar allt mer av sin förmåga att fungera som en av de viktigaste kolsänkorna. Ny forskning visar att den sydöstra delen av  Amazonas inte bara tappat sin viktiga funktion att ta upp koldioxid, utan också är en källa till utsläpp.

Att Amazonas krymper som kolsänka, på grund av bränder, avskogning och insektsattacker, har varit känt sedan tidigare. Tidigare har studierna gjorts med satellitdata och markmätningar, där resultaten kan ha påverkats av molntäcken och begränsade studieområden.

Den här gången har forskarna gjort direkta atmosfäriska prover, där de använt sig av flera hundra mindre flygplan. Under åren 2010-2018 samlade forskarlaget in närmare 600 luftprover. I den nya studien, som publicerats i tidskriften Nature, upptäckte forskarna att Amazonas sydöstra områden är en källa till koldioxidutsläpp i atmosfären.

Träddöden stressar ekosystemet

Området är en vanlig plats för avskogning, för bland annat sojaproduktion och nötkreatur. Forskarna konstaterar att den negativa utveckligen beror på avskogning och intensivare torrperioder. Träddöden tycks stressa ekosystemet som bland annat leder till fler antal bränder och högre koldioxidutsläpp.