Radar · Miljö

Namninsamling gav resultat – Vellingebor ska rösta om Naturums framtid

Moderaterna i Vellinge vill ersätta Naturum och konsthallen på Falsterbo strandbad med spa- och konferensanläggningar.

Det blir en folkomröstning om framtiden för Naturum och konsthallen på Falsterbo strandbad. I veckan röstade kommunfullmäktige i Vellinge för förslaget.

Den moderata ledningen i Vellinge kommun vill stänga Naturum och konsthallen på Falsterbo strandbad för att istället ge plats åt et spahotell och i höstas beslutade kommunfullmäktige att så skulle ske. Detta trots omfattande kritik från både politiker, forskare och tusentals personer runt om i Sverige. Men Falsterbonäsets framtid är ännu inte avgjord och kritikerna har precis vunnit en delseger.

I samband med beslutet om att stänga ner Naturum drog Falsterbonäsets Naturvårdsförening igång en namninsamling och krävde en folkomröstning i frågan. 3700 namnunderskrifter lämnades i december över till kommunledningen, vilket nu har gett resultat.

I veckan röstade kommunfullmäktige i Vellinge igenom förslaget om en folkomröstning, då 26 oppositionspolitiker ställde sig bakom det – medan 25 moderata politiker röstade emot. Kravet om att minst en tredjedel av ledamöterna skulle rösta för förslaget var därmed uppfyllt.

– Onödigt att det skulle gå så långt. Även tråkigt att man valde att avveckla verksamheterna och hyra ut Strandbaden innan den demokratiska processen är avgjord. Det ska dock inte stoppa någon från att använda sin röst. Hyresavtal kan hävas, säger Daniel Johnsson, styrelseledamot i Falsterbonäsets naturvårdsförening i en kommentar till Sydsvenskan.

Den lokala folkomröstningen kommer att hållas den 6 juni. Resultatet är inte bindande utan enbart rådgivande.

Läs mer: 

Naturum i Falsterbo tvingas stänga– Moderaternas budget klubbad

Vellinge vill skrota Naturum– för att skapa ett spahotell