Radar · Miljö

Naturum i Falsterbo tvingas stänga– Moderaternas budget klubbad

Planerna på att lägga ned Naturum i Falsterbo har mött kritik från många håll, från en rad partier i Vellinge, forskare och tusentals personer  runt om i landet som skrivit på en protestlista.

Trots högljudda protester från både forskare och allmänhet, är det nu klart att Naturum i fågelmeckat Falsterbo, stängs ned. Det för att ta första steget mot en spasatsning, rapporterar Sydsvenskan.

Det var i samband med att Vellinge kommuns budget skulle klubbas, som spiken i Naturums kista, naglades fast.

– Vi har nagelfarit kostnader och gjort justeringar för de satsningar vi tycker är nödvändiga för framtiden, sa kommunalrådet Carina Wutzler (M), i samband med debatten i kommunfullmäktige, rapporterar Sydsvenskan.

Det mot bakgrund av de satsningar som planeras på bland annat nya skolor, förstärkt elevhälsa och utökade hemtjänsttimmar. Men också med bakgrund av att Moderaterna vill stänga ned Konsthallen och Naturum, som i dag huserar invid vattnet i byggnaden Falsterbo strandbad. För att i ett senare skede upplåta byggnaden till ett spahotell.

Kritik från flera håll

En ”förändrad inriktning” som innebär en besparing på 8,6 miljoner kronor om året för kommunen, enligt M-budgeten, rapporterar Sydsvenskan. Men det är en kontroversiell åtgärd som flera oppositionspartier kritiserat och som Miljöpartiet ville se avgjort i en votering

–  De pedagogiska insatser som Naturum och konsthallen innebär för barn och vuxna är viktiga nu och för framtiden. De måste värnas – inte avvecklas, sa Angela Everbäck, MP:s gruppledare i kommunen, rapporterar Sydsvenskan.

Men yrkandet blev nedröstat av Moderaterna och Kristdemokraterna, enligt tidningen.

Att Naturum ska stänga har också kritiserats av tusentals personer i hela Sverige, som skrivit på en protestlista, vilket Syre tidigare rapporterat om.

– Utan en fungerande natur kan vi inte ha ett fungerande samhälle, för att lära ut detta till såväl barn som vuxna, är naturpedagogik likt den som lärs ut på Naturum ett enormt viktigt verktyg, sa då Pernilla Borgström, initiativtagare till protestlistan till Syre.

Förening "greppar efter halmstrå"

Men helt avgjord är inte frågan – även om det ser dystert ut för kritikerna. En ny namninsamling har sjösatts. Den här gången av Falsterbonäsets Naturvårdsförening, för att den här gången få till en folkomröstning.

Samlar föreningen in 2 700 namnunderskrifter, kan föreningen driva igenom initiativet, så vida inte två tredjedelar av ledamöterna röstar ned det. Under tisdagen återstod endast 850 underskrifter, personer som måste vara folkbokförda i Vellinge kommun.

Lyckas föreningen med sitt mål kan ledamöterna i fullmäktige med två tredjedelars majoritet, ändå strunta i folkomröstningen. Blir en folkomröstning av är resultatet inte bindande, utan enbart rådgivande.