Radar · Politik

Vänsterpartiet efter Cementadebatten: Bygg mer i trä

Stöd till att bygga flerbostadshus i hus är ett sätt att både få ner utsläpp och hyror, enligt Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Bygg mer i trä. Det uppmanar Vänsterpartiet som föreslår en miljard i sin budget för att stödja byggbolag som väljer bort cement. Förslaget följer på kraftig kritik mot partiets ja till lagen som ska ge Cementa möjlighet att fortsätta bryta kalksten på Gotland.

Kritiken har varit frän från miljöengagerade vänsterpartister som ansett att partiledaren Nooshi Dadgostar inte prioriterat miljö– och klimatpolitiken tillräckligt. Syre har tidigare berättat om besvikelse bland partiaktiva bland annat i samband med att partiledningen presenterade sina krav för att stödja regeringens budget. I dessa nämndes klimatet endast i allmänna ordalag, medan specifika krav ställdes när det gäller A-kassa och sjukförsäkring.

I det egna budgetförslag som partiet presenterade på måndagsförmiddagen är klimatfrågan ett av huvudnumren, enligt den ekonomiskpolitiska talespersonen Ulla Andersson.

– Klimatutsläpp och arbetslöshet ska ned och ekonomiska jämlikheten upp, sa Ulla Andersson på en pressträff.

Drygt 30 miljarder kronor satsas på grön omställning i form av satsningar på bland annat förnybar energi, energieffektiva bostäder och järnvägsunderhåll. Satsningen omfattar också 3 miljarder nästa år till stöd för den regionala kollektivtrafiken vars biljettintäkter rasat under pandemin.

Sa ja till Cementa

I partiets satsning på omställning finns också en miljard kronor till ett investeringsstöd för att bygga flerbostadshus i trä. Detta som ett alternativ till cement som har en stor klimatpåverkan.

– Vi måste bygga väldigt mycket bostäder och då gäller det att göra det klimatsmart, sa Ulla Andersson.

Att bygga i trä kan förkorta byggtiden med ett halvår och pressa hyrorna med tio procent, enligt Vänsterpartiet.

I förra veckan röstade Vänsterpartiet ja till lagen som ska ge Cementa möjlighet att fortsätta bryta kalksten på Gotland i ytterligare åtta månader. En majoritet i riksdagsgruppen ville säga nej, men kördes över av partiledningen. Detta gav ny fart till den interna kritiken mot hanteringen av miljö– och klimatfrågor.

Läs mer:

V-kritik mot Dadgostar: ”Övertydligt att klimatet inte prioriteras”

Riksdagen ger Cementa grönt ljus – men striden långt ifrån över

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV