Radar · Utrikes

Kina och Ryssland bakom desinformation om covidvaccin

EU ser ökade hot från Ryssland och Kina som syftar att skapa misstro mot covidvaccin i Europa.

Att skapa förvirring och undergräva tilltron till staten – och därmed påverka framtida val. Det menar EU är orsaken till att ryska trollfabriker sprider desinformation om covidvacciner i Europa. Men EU kritiseras också för att sakna kapacitiet, pengar – och nödvändig politisk vilja – för att hantera angeppen.

De vaccin som används och godkänts i Europa, som Pfizer/Biontech, Moderna, Astra Zeneca och Janssen har visat sig effektiva mot corona. Ändå svämmar nätet över med desinformation om riskerna med vaccinet rapporterar Dagens nyheter.

East StratCom task force är en EU-enhet som arbetar med att kartlägga och synliggöra desinformationskampanjer. Talespersonen, Peter Stano, säger till DN att mycket av vad de identifierat handlar om attacker mot de godkända vaccinerna i Europa.

Två länder som pekas ut ligga bakom attackerna är Kina och Ryssland.

– Sedan Ryssland utvecklat Sputnik-vaccinet ifrågasätts inte längre själva –viruset. I stället svartmålas de västerländska vaccinen. Kina överdriver också möjliga biverkningar av västvaccinen, men inte lika mycket som Ryssland. Kina vill stärka sin egen image, medan Ryssland försöker undergräva EU, säger Peter Stano till DN.

De länder som ska vara särskilt utsatta för desinformationskampanjer är Ukraina, Slovakien och Italien, samt Tyskland.

EU saknar kapacitet att hantera desinformationen

I en artikel i The Guardian tidigare i år kritiseras dock EU:s arbete mot desinformation och fake news. Före detta anställda berättar att organisationen lider brist på både personella resurser, liksom tydliga befogenheter.

”EU:s respons lämnar dörren öppen för desinformation om antivaccin, vilket i sin tur göder rörelser kring Covid-förnekare och skapar misstro mot hälsoansvariga, säger Nathalie Voger, senior analytiker vid Kremiln Watch som övervaka rysk desinformation för European Values Center for Security Policy, till The Guardian.

Även om EU:s StratCom task force har fått ökad budget, på fler miljoner Euro, och i april hade 16 anställda, går det inte att mäta sig med de pengar som exempelvis i Ryssland, backar statsunderstödd media med – 2, 8 miljarder dollar, enligt The Guardian.

Peter Stano har uppger att det största hoten kommer från Ryssland vad gäller desinformation gentemot Europa.

EU:s utrikeschef Josep Borrel sa däremot i  mars 2021 till den grupp inom EU parlamentet som bevakar frågan, European parliament’s special committee on foreign interference, att EU inte har de resurser som krävs för att hantera desinformation från Kina

– Vi har inte kapaciteten, sa han.

Han berättade att EU har saknat resurser att slå ner mot hybridattacker från Kina, och att det är ett växande hot som syftar att påverka EU:s demokratiska värderingar.

Flera nyckelpersoner i kampen mot desinformation har lämnat EU:s East StratCom task force och beskriver för tidningen hur arbetet i början av pandemin lade allt för stort fokus på Ryssland.

Kopplingar mellan inhemska och utländska aktörer

Ett problem med EU:s East StratCom task force är att det saknas en gemensam politisk vilja bland EU:s 27 medlemsländer att konfrontera Ryssland, eller att avslöja kopplingar mellan inhemska grupperingar mot vaccin och utländska aktörer.

Tidigare anställda som kartlade desinformation har också vittnat om att tjänstemän signalerade att man inte vill förstärka konflikter med utpekade länder och försämra diplomatiska förbindelser.

Den ryske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj skrev i en debattartikel från fängelsecellen på årsdagen av hans förgiftning den 20 augusti 2021, att världen måste sluta blunda för korrupta politiker och dess entourage. Han efterfrågade transparens och att kopplingar mellan olika politiker måste avslöjas.

Putin köper just nu upp mindre rörelser av extrem höger och vänster i Europa och gör deras politiker till oligarker. Mycket höga politiker dansar efter Putins pipa. Kontrakt mellan höga politiker, deras bulvaner och ryska staten måste offentliggöras”, skrev Aleksej Navalnyj.

Läs mer:

Aleksej Navalnyj på årsdagen av förgiftningen: Kamp mot korruptionen – enda som löser världens problem

Desinformation in i det sista inför USA-valet

Rysk desinformation hotar EU-valet

Vaccinmotstånd kan leda till att fler dör

Ylva Bergman

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV