Radar · Utrikes

Aleksej Navalnyj på årsdagen av förgiftningen: Kamp mot korruptionen – enda som löser världens problem

Världen måste sluta blunda för korrupta politiker och dess entourage.

Så länge som världens elit svassar runt korrupta ledare för sin egen vinning kommer världens problem inte lösas – inte ens klimatkrisen. Det skriver den ryske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj i en debattartikel från fängelsecellen på årsdagen av hans förgiftning. Han pekar ut fem åtgärder som skulle förändra läget.

För exakt ett år sedan – den 20 augusti 2020 – insjuknade den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj på ett flygplan på väg från Sibirien till Moskva och fördes till ett sjukhus i Omsk.

Några dagar senare konstaterades, av fler laboratorier, att han förgiftats av nervgiftet novitjok som lagts i hans kalsonger.

I dag – på ettårsdagen av hans förgiftning – och efter att han frivilligt återvänt till Ryssland, där han senare dömts och fängslats för att ha brutit mot ett villkorligt straff från 2014, skriver han ett öppet brev från fängelset till  tidningen The Guardian.

”Jag dog jag inte av förgiftningen av ett kemiskt vapen. Korruption spelade en inte obetydlig del i min överlevnad. Något som förgiftat det ryska systemet och säkerhetstjänsten. När ett lands ledarskap är mer upptaget av att pressa företag på pengar så blir även hemliga operationer lidande. Några FSB agenter la nervgasen lika slarvigt i mina kalsonger som de skuggat mig i tre och ett halvt år.”

Texten beskriver hur världens korrupta ledare har problem som krig, migration, fattigdom och massförstörelsevapen på sin agenda – men sällan korruption. Det är nedprioriterat. Märkligt nog nämns det när världens ledare villl peka ut föregångares misslyckande, skriver han.

Knepigt för världens ledare att lyfta korruption

”Korruption är knepigt att diskutera på internationella toppmöten, skriver Navalnyj . Världens rikaste ledare, som själv skinnat sitt land, bjuds in för att diskutera sig själva, Very tricky, very awkward”, ( mycket knepigt) skriver han.

Texten tar upp Afghanistan och den totala korruption han menar florerat där, vilket Navalnyj ser som den avgörande orsaken till att talibanerna kunde ta över så snabbt. Han anklagar västvärlden för att hellre ha kritiserat landet för att ha behandlat sina medborgare illa, stenat och halshuggt människor, än att ansvariga roffar åt sig av statsbudgeten.

Efter Sovjetunionens fall har korruptionen blivit en roffa-åt-sig mentalitet som härjat länder som Myanmar, Eritrea och Venezuela, skriver han.

Förutspår terrordåd – av korrupt person i gyllne torn

Inte ens klimatkrisen är fri från korruption, menar Navalnyj, och pekar på att Sibirien brinner för det skett en barbariskt skövling i området – mot alla rådande restriktioner.

Han förutspår motvilligt vidare nästa stora katastrof i världen. En terrorattack av några religiösa fanatiker som lägger kemiskt vapen i vattensystemet till en större stad, men där ordern kommit från någon av dessa korrupta ledare i sina gyllene torn.

Världens ledare måste därför ta tag korruptionen. Den första åtgärden,  skriver han, måste vara att sluta låta korruption bli en outsinlig källa av möjligheter och istället göra det till en stor belastning för den elit som omger autokrater, menar han och listar fem förslag:

Påtvinga transparens

Västvärlden bör lista länder som uppmuntrar korruption. Påtvinga transparens och offentliggör alla kontrakt mellan bolag och parter i länder som har kopplingar till regeringar, politikers släktingar och inre kretsar.

Offentliggör alla innehav

Alla innehav och transaktioner med kopplingar till regeringar ska offentligöras, om det så är en moster till en politiker som säljer en villa på franska rivieran till en privatperson.

Inför sanktioner mot privatpersoner

Inför sanktioner mot individer. Så länge de som stöttar korrupta ledare, som Putin, står utan konsekvenser, så kommer inget hända.
Skapa ordentliga sanktionslistor med de verkliga namnen, och låt inte bara personer vars namn vi inte känner stå där, utan också de som verkligen bedriver verksamheten.

Verkställ lagar och förordningar

USA, Tyskland och Storbritannien har i dag utmärkta redskap för att bekämpa korruption men som knappt används: Sluta behandla korrupta individer med silkesvantar.

Förhindra export av korruption

Putin köper just nu upp mindre rörelser av extrem höger och vänster i Europa och gör deras politiker till oligarker. Mycket höga politiker dansar efter Putins pipa. Kontrakt mellan höga politiker, deras bulvaner och ryska staten måste offentliggöras.

Det enda som saknas är egentligen politisk vilja. Då skulle många ledare kunna säga att det löst en massa av världens problem – genom att få bort grundorsaken, skriver  Aleksej Navaljy.

Aleksej Navalnyj – detta har hänt:

20 augusti 2020 – Aleksej Navalnyj blir sjuk flygplan på väg till Sibirien. Han skriker av smärta och transporteras till Omsk, där han ligger i koma i två dagar. Navalnyj flyttas till ett tysk sjukhus
24 augusti 2020 – Spår av nervgiftet novitjok återfinns i hans kropp. Novitjok var det gift som den tidigare ryske spionen Sergei Skripal och hans dotter förgiftades av i Storbritannien i mars 2018.
15 september – Flera laborationer bekräftar att det var  nervgiftet novitjok som förgiftade Navalnyj. Kreml har nekat till inblandning .
Den 7 oktober inför Frankrike och Tyskland sanktioner mot specifika individer ansvariga för förgiftningen av Aleksej Navalnyj.
18 januari 2021 – Aleksej Navalnyj återvänder till Ryssland och grips av polis vid passkontrollen. Han anklagas bland annat för att ha brutit mot villkoren för ett villkorligt fängelsestraff för förskingring i ett fall från 2014.
2 februari 2021 – Navalnyj döms till tre och ett halvt års fängelse, i en domstol i Moskva.
Aleksej Navalnyj föddes 1976 och har varit Rysslands en tongivande oppositionspolitiker Han var tidigare mest känd som antikorruptionsaktivist och har ses nu som en av de främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins.
Navalnyj har också anklagats för nationalism, populism och rasism och det var för nationalistiska kopplingar som Aleksej Navalnyj tidigare uteslöts ur det liberala partiet Jabloko.
Källa: SVT, TT,  SR

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV