Radar · Mänskliga rättigheter

Svenska elektronikföretag tysta kring rapporter om tvångsarbete

Tystnad och förvåning, det är vad som präglar de svenska elektronikföretagen om rapporterna kring kopplingen mellan branschen och tvångsarbete i Kina.

Flera aktörer inom den svenska elektroniknäringen har avstått från intervjuer om kopplingen mellan branschen och tvångsarbete i Xinjiang-provinsen i Kina. Det skriver tidningen Aktuell Hållbarhet. De företag som man har pratat med reagerar med förvåning och pekar på svåra kontrollrutiner.

Det var i förra veckan som Sveriges Radio Ekot kunde avslöja att solceller från Vattenfall har tillverkats av en kinesisk underleverantör som kopplas till misstankar om tvångsarbete i Xinjiang i nordvästra Kina.

Det hela föranleddes av en rapport från det amerikanska konsultföretaget Horizon advisory som pekar på att de kinesiska myndigheterna tvingar uigurer, och andra muslimska och etniska minoritetsgrupper, till tvångsarbete i Xinjiang. Något som Syre tidigare har rapporterat om.

Larm om tvångsarbete i Xinjiang har också kommit från flera människorättsorganisationer.

Svenska företag: Svårt att kontrollera

En central råvara som används i dagens elektronik är kisel, ett halvmetalliskt grundämne med Kina som en av världens största exportörer. En stor del av allt kisel som produceras kommer från Xinjiang.

Tidningen Aktuell Hållbarhet har försökt intervjua flera svenska elektronikföretag för att se vad de anser om uppgifterna som har kommit fram. I det arbetet uppger tidningen att man bemötts av tystnad – ingen av de aktörer som tidningen har tagit kontakt med har velat ställa upp på en regelrätt intervju och många uppges ha blivit förvånade över misstankarna om tvångsarbete kopplat till branschen.

En inköpschef, som vill vara anonym, talar om problematiska förhållanden gentemot Kina och svårigheten kring att säkerställa var komponenter kommer ifrån.

– Inget amerikanskt eller europeiskt bolag vågar ha tillverkning i Kina utifrån kunskap- och patentperspektiv utan det sker i Sydkorea och Taiwan, säger personen till Aktuell Hållbarhet, och fortsätter.

– Däremot vet vi inte var råvaran kommer ifrån och den spårbarheten finns nog inte för den enorma mängd komponenter som de här fabrikerna producerar.

Läs även: Solceller på svenska tak kopplas till förtryck av uigurer i Kina

Läs även: Efter larmen om hur uigurer behandlas – FN vill inspektera i Xinjiang

Läs även: Vittne om omskolningslägren i Kina: Tortyr och hjärntvätt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV