Radar · Miljö

Uppgifter: Regeringen kan ha mörkat rapport om Cementa

M och KD kallar näringsminister Ibrahim Baylan till riksdagen för att förklara varför rapporten om Cementa, som regeringen beställde, aldrig offentliggjordes.

Regeringen beställde en utredning om hur nedläggningen av Cementa skulle påverka Sverige. Men rapporten offentliggjordes aldrig efter önskemål från departementet, enligt interna mejl som SvD:s ledarsida tagit del av. Men enligt Åsa Westberg på SGU, den expertmyndighet som tog fram rapporten, handlar fördröjningen inte om politisk hänsyn.

I somras beställde regeringen en utredning om vilka konsekvenser ett eventuellt stopp för kalkbrytningen på Slite i Gotland skulle få för Sverige. Den myndighet som anlitades för uppdraget var regeringens egen expertmyndighet, Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Men rapporten, som varnade för att ett eventuellt snabbt stopp för Cementas kalkbrytningsverksamhet skulle innebära ”mycket stora samhällsekonomiska, miljömässiga och sociala konsekvenser”, offentliggjordes aldrig av varken regeringen eller myndigheterna.

Detta trots att SGU hade planerat att presenterat sina slutsatser i ett eget utskick. Även Boverket, som hade anlitats av SGU för att i detalj utreda vilka konsekvenser ett produktionsstopp skulle få för bostadsbyggandet, hade planerat ett eget offentliggörande.

Enligt mejl som SvD:s ledarskribent Peter Wennblad tagit del av, skrev Göran Risberg, ställföreträdande generaldirektör på SGU till Boverket att myndigheten ”valt att inte publicera på hemsidan efter kontakt/önskemål från departementet”.

Baylan kallas till riksdagen

Efter att uppgifterna om rapporten uppdagats kallar Moderaterna och Kristdemokraterna näringsminister Ibrahim Baylan (S) till riksdagen för att få en förklaring om varför näringsdepartementet inte ville att den skulle offentliggöras.

Lars Hjälmered, närings- och energipolitisk talesperson för Moderaterna, anser att näringsministern mörkat relevant information om Cementa.

– Det är skandalöst, det finns inga andra ord för det. Det här är så allvarligt att jag utgår från att han rensar i sin kalender och kommer till riksdagen så snabbt det bara går, säger han i en kommentar till Aftonbladet.

Även Kristdemokraterna reagerar på uppgifterna och kallar både Ibrahim Baylan (S) och miljöminister Per Bolund till riksdagens näringsutskott för en förklaring.

”Inte av politisk hänsyn”

Åsa Westberg, kommunikationschef på SGU, bekräftar att näringsdepartementet hade önskemål om att avvakta med att offentliggöra rapporten.

– Det fanns ett önskemål att ge en viss avvaktan i det hela, säger hon till Aftonbladet.

Men enligt henne handlade det inte om politisk hänsyn, utan snarare om att man ville ha mer tid att läsa på och förbereda sig för eventuella frågor som skulle uppkomma efter att rapporten kommunicerats.

– Nej, det ser inte jag, utan mer att man måste kunna ta hand om informationen och ge möjlighet till medarbetare att besvara eventuella inkomna frågor, säger Åsa Westberg till Aftonbladet.

Läs mer om Cementakrisen: 

Här är tre alternativ till cement för byggbranschen

Cementakrisen: Byggsektorn måste ställa om: ”Våga efterfråga en annan typ av byggnader”

HD:s besked: Nobbar Cementas överklagan

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV