Radar · Utrikes

Militären i Myanmar använder svensk teknik

De senaste åren har regeringen i Myanmar satsat mycket på digital teknik avsett för militär verksamhet, utrustning som militärjuntan nu använder.

Det är inte bara med traditionella vapen som militärjuntan i Myanmar gripit och behållit makten i landet. Även ny och sofistikerad teknik används. Tekniken kommer delvis från Europa – från Sverige bland annat.

Övervakningsdrönare från Israel, hårdvara som kan låsa upp mobiltelefoner, utvecklad i Europa, och mjukvara från USA som används för att hacka sig in i datorer. Det är några exempel på den digitala arsenal som militärjuntan i Myanmar har till sitt förfogande. Detta enligt en granskning som New York Times har gjort.

Tidningen har gått igenom hundratals sidor av Myanmars regeringsbudgetar för de senaste två åren. Där framgår det att landet haft ett stort intresse för det senaste inom militär övervakningsteknik – teknik som militärjuntan nu disponerar över.

Svenskt företag med i senaste budgeten

I den senaste budgeten, mer specifikt i inrikesdepartementets budget för 2020–2021, inkluderas produkter från ett svenskt företag – det börsnoterade Micro Systemation (MSAB). De levererar högteknologiska enheter för militär verksamhet, avsett för mobiltelefoner.

Enligt anteckningar i budgeten kan MSAB:s enheter ladda ner innehåll från mobiltelefoner och återskapa material som har raderats.

MSAB har tidigare varit verksamma i Hongkong men stängde, i likhet med flera andra företag, ner verksamheten när det framkom att polisen använde hackingprogram för att övervaka aktivister via deras mobiltelefoner.

MSAB slår ifrån sig

Sittande ordförande i MSAB:s styrelse är Henrik Tjernberg. Han menar att företagets teknik hamnade i Myanmar för ett par år sedan. Han menar också att MSAB numera inte säljer sina produkter till landet med hänvisning till EU:s exportförbud. Samtidigt vill han inte svara på New York Times frågor om varför utrustning från MSAB finns med i Myanmars senaste budget.

Bland övriga ledamöter i MSAB:s styrelse syns också förre statsministern och utrikesministern Carl Bildt.

Läs även: Oklart vem som är Myanmars representant i FN

Läs även: Pressat läge i Myanmar: ”Civil olydnad är det som kan rädda”

Läs även: Nu portas militärjuntan i Myanmar från Facebook