Radar · Utrikes

Nu portas militärjuntan i Myanmar från Facebook

Det började med att Facebook begränsade militärjuntans synlighet i sociala medier-flödet.

Efter att tidigare ha begränsat exponeringen som militärregimen i Myanmar får på Facebook har sociala medier-jätten nu fattat beslut om att helt porta militären. Det gäller även på Instagram, som ägs av Facebook.

Det har bara gått ett par veckor sedan Syre senast rapporterade om turerna mellan Facebook och militärjuntan i Myanmar. Då handlade det om att Facebook hade fattat beslut om att begränsa militärens synlighet i flödet, med hänvisning till att generaler spridit missinformation.

Nu meddelar Facebook att man portar militärregimen helt och hållet, både från Facebook och Instagram.

”Riskerna med att ge Tatmadaw (Myanmars militär, reds anm) tillgång till Facebook och Instagram är för stora”, meddelar Facebook i ett uttalande, vilket bland annat BBC också har rapporterat om.

Beslutet har tagits efter att militärregimen använt plattformen för att sprida anklagelser om att 2020 års val omfattats av valfusk, samt efter att situationen i Myanmar utmynnat i flera fall av dödligt våld. Sedan militärkuppen genomfördes den 1 februari har tre demonstranter dödats samt en polis.

Militären själva har sedan tidigare infört en rad förbud riktat mot den egna befolkningen. Man har bland annat beordrat internetleverantörer att inte ge invånarna åtkomst till Facebook.

Läs även på Syre: Pressat läge i Myanmar: ”Civil olydnad är det som kan rädda”

Läs även på Syre: Militärregimen i Myanmar begränsas av Facebook