Radar · Morgonkollen

Oklart vem som är Myanmars man i FN

Kyaw Moe Tun i FN:s generalförsamling den 25 februari.

Vem ska föra Myanmars talan i FN? Landets ambassadör i New York fick i fredags sparken av den styrande militärjuntan, men säger sig i ett brev fortsatt vara Myanmars representant.

FN-ambassadören Kyaw Moe Tun uppmanade förra veckan världssamfundet att agera mot militärstyret ”med alla medel” och bad om internationell hjälp för att återinrätta den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi som landets ledare.

Militärjuntan avskedade då Kyaw Moe Tun och meddelade i tv att han ”förrått landet” och talat för ”en organisation som inte representerar landet”.

Men i måndags skickade Kyaw Moe Tun ett brev till generalförsamlingen, där han fortsatt sitter kvar på sin post.

”Förövarna i den här olagliga kuppen har ingen auktoritet att återkalla den legitima presidentens auktoritet”, skriver han och fortsätter: ”Jag vill därmed bekräfta att jag fortsatt är Myanmars permanente representant i FN”.

Mindre än ett dygn senare kom ett meddelande från militären att Kyaw Moe Tun visst hade avsatts och tills vidare ersatts av sin andreman.

– Vi tittar på dessa brev, var de kommer ifrån och hur vi ska göra, säger Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres, på en presskonferens.

USA har åtminstone ställt sig bakom Kyaw Moe Tun och hyllat hans mod. En talesperson för utrikesdepartementet säger att landet kommer att fortsätta att arbeta mot militärjuntan och stötta de demokratiskt valda ledarna.

FN-ambassadören Linda Thomas-Greenfield uppges via videolänk ha pratat med Kyaw Moe Tun och försäkrat honom om att han har USA:s stöd.