Radar · Basinkomst

Han motionerar för basinkomst i Liberalerna

Harald Enoksson är ganska ny som medlem i Liberalerna, men har redan hunnit lägga motioner som berör basinkomst.

En basinkomst omfördelar pengar från de rika till de fattiga, utan att inkräkta på individens frihet. Därför borde Liberalerna vara för basinkomst, menar Harald Enoksson, som skrivit två motioner inför Liberalernas landsmöte i höst. ”Det socialdemokratiska systemet är som ett tvångsgifte”, säger han.

Den ena motionen handlar om att Sverige borde genomföra test med basinkomst i några kommuner i landet. Harald Enoksson fick med sig fem andra liberaler som skrev under den motionen.

– Det känns kul. Det är ju en väldigt socialliberal reform med en omfördelning som inte inkräktar på individens frihet, säger han.

Med dagens trygghetssystem är det många gånger krångligt att jobba deltid och få ekonomiskt stöd för den övriga tiden. Det innebär ofta extra granskningar, och en rädsla för att bli av med bidraget. Har du försörjningsstöd blir du av med exakt lika mycket av bidraget som du har fått in genom din lön.

– En basinkomst innebär istället att du tjänar på att jobba, säger Harald Enoksson.

Pengarna från en koldioxidavgift delas ut till alla

Den andra motionen handlar om att införa ett svenskt avgifts- och utdelningssystem, liknande det som finns i Kanada, och som Syre skrivit om tidigare. Tanken är att staten inför en koldioxidavgift, som hela tiden höjs tills koldioxidutsläppen upphör. Pengarna som staten drar in från koldioxidavgiften delas ut till invånarna.

På så vis skulle antagligen fler personer vara för en sådan omställning och staten skulle slippa möta liknande protester som de gula västarna genomförde i Frankrike för några år sedan efter att staten höjt bensinpriserna.

Oklart om motionerna går igenom

Men det är oklart hur Liberalerna tar emot motionerna. På deras landsmöte år 2017 röstades två motioner om basinkomst ned. Orsaken var att de ansåg att nuvarande trygghetssystem fungerade bra, att en hög basinkomst skulle var svår att finansiera och att en låg basinkomst skulle leda till att nuvarande trygghetssystem ändå skulle behöva finnas kvar.

Hur troligt är det att du får igenom motionerna? 

– Motionen om avgift- och utdelning måste gå igenom. Liberalernas landsmöte kan inte säga emot 28 Nobelpristagare i nationalekonomi, som ju faktiskt har skrivit under ett upprop angående detta. Jag tror att vi är ett vetenskapligt parti som litar på världens största samling underskrivande ekonomer, säger Harald Enoksson.

Vad gäller motionen om basinkomst så tror han att det beror på hur mycket folk kan om basinkomst och om de känner till att bland andra Liberalerna i Kanada och i Storbritannien är för basinkomst.

– Vi har många lågavlönade i landet som helt enkelt behöver stöd för att leva på sitt arbete, på ett annat sätt än med socialdemokraternas bidragsjobb. Det handlar om omfördelning och marknadsekonomi. Socialliberalism helt enkelt! säger Harald Enoksson.

”Det socialdemokratiska systemet är som ett tvångsgifte”

En del forskare menar att införandet av en basinkomst kan riskera att vi får en arbetsmarknad där allt färre har fasta anställningar, och folk i stället arbetar mer som gig-jobbare, med korta tillfälliga kontrakt. Men Harald Enoksson tycker att det bara vore bra.

– Jag tycker att det ska bli lättare att sparka folk. Det socialdemokratiska systemet är som ett tvångsgifte. Det tvingar folk som inte trivs på sina arbeten att vara kvar. Om du säger upp dig själv kan du inte få A-kassa de första tre månaderna. Jag tycker att vi borde ha ett samhälle där det är helt naturligt att röra sig mellan arbetslöshet och jobb. Det är bra för det blir lättare för företag att hitta folk och det är bra för då kan folk pusta ut mellan jobben och fundera på vad de vill göra, säger han.

Bland annat facket tänker ju att otrygga anställningar snarare skulle försämra för Sverige, eftersom medarbetare som organiserar sig kan hjälpa till arbetsplatserna att bli bättre. Vad tänker du om det? 

– Med en basinkomst kan arbetstagarna förbättra arbetsplatsen ändå genom att säga till arbetsgivaren att de inte vill jobba där i fall inte förbättringar genomförs, säger Harald Enoksson.

Men forskarna menar att basinkomsten troligtvis inte skulle ge den effekten eftersom det finns så många som behöver lågkvalificerade jobb, vad tänker du om det?

– Ja, det skulle bli större konkurrens om de okvalificerade jobben när personer som i dag går på bidragsjobb, cv-kurser eller sitter hemma och är passiva i stället finns som arbetskraft. Men jag tycker att systemet vi har i dag är väldigt ineffektivt, säger Harald Enoksson.

Läs mer: 

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna (Syre 25/3-2021)

Så liknar Kanadas kamp för klimatet en basinkomst (Syre 10/5-2021)

Intressanta utvecklingen: Här kan basinkomst testas i Sverige (Syre 18/4-2021)

Risk för att basinkomst gör fler till gig-jobbare (Syre 19/4-2021) 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV