Radar · Migration

Regeringen: Polisen ska jaga papperslösa mer aktivt

Regeringen har gett polismyndigheten i uppdrag att jobba mer intensivt med söka upp papperslösa.

Polisen ska intensifiera sitt arbete med att söka upp papperslösa och utvisa dem. Det har regeringen nu bestämt. På Flyktinggruppernas riksråd, FARR, är man kritisk till förändringen. “Jag skulle gärna se att polisen jagar skurkarna i stället”, säger Sanna Vestin, vice ordförande.

Polisen ska bli mer aktiva när det gäller att söka upp personer utan giltigt uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi ger ett uppdrag till polismyndigheten att intensifiera sitt arbete med att verkställa av- och utvisningar, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges radio.

Bland annat ska polisen bli mer aktiv i att söka upp papperslösa på arbetsplatser. Ett argument handlar om att de papperslösa som jobbar svart på arbetsplatser i Sverige ofta utnyttjas och exploateras.

På Flyktinggruppernas riksråd, FARR, är man kritisk till förändringen.

– Jag skulle vilja att regeringen istället intensifierade sina kunskaper om hur det kommer sig att så många fler befinner sig utan papper i Sverige i dag. Regeringen får det att låta som att alla papperslösa är kriminella, men så är sällan fallet, säger Sanna Vestin, vice ordförande.

Den främsta orsaken till att många är papperslösa beror på att de saknar möjlighet att återvända eftersom de inte är välkomna i det land de kommer i från, eller är statslösa, enligt Sanna Vestin.

– Det gör det praktiskt omöjligt. De är lika oönskade där som i Sverige, säger hon.

En annan anledning är att den svenska asyllagstiftningen hårdnat under senare år. Som ett exempel tar hon upp att åtskilliga asylsökande från Afghanistan nekades uppehållstillstånd i Sverige innan talibanerna tog över. Men samma personer fick i stället flyktingstatus i Frankrike.

Att många papperslösa utnyttjas på arbetsplatser i dag, håller hon visserligen med om. En bidragande orsak är en lagändring för några år sedan, som innebär att den som nekas uppehållstillstånd förlorar de rättigheter till att arbeta lagligt eller ekonomiskt stöd som de hade som asylsökande – även om du är statslös och inte kan skickas tillbaka till något land.

De arbetskraftsinvandrare som lockas hit med löften om guld och gröna skogar, men sedan utnyttjas är en annan grupp.

– Där skulle man ju gärna se att regeringen satsade på polisinsatser som innebar att de jagar skurkarna i stället. Det är de som utnyttjar papperslösa som ska straffas på samma sätt som vid människohandel, säger Sanna Vestin.

Dessutom har regeringen beslutat att använda delar av det svenska biståndet till att påverka mottagarländerna att ta emot de som utvisas härifrån. Miljöpartiet var stark motståndare till att använda biståndet som påtryckningsmedel. Men efter att de lämnade regeringen i höstas kan Socialdemokraterna alltså genomföra detta.

Läs mer:

Nu träder den nya asyllagen i kraft: Stor oro för dess konsekvenser

Arbetskraftsinvandringens mörka baksida: ”Det är slaveri”