Startsida - Nyheter

Zoom

Politisk årskrönika: Det galna 2021

Hösten har varit minst sagt arbetsam för Magdalena Andersson.

Avtal brändes, statsministrar gick och glastak krossades. Det var lätt att bli åksjuk av alla svängar i inrikespolitiken under 2021. Minns ni vad som hände? Syre ser tillbaka på kriser, konflikter och förtjusta sossar.

SD, Trump och stormningen av kongressen

Politikåret 2021 började med förfäran. De skakande bilderna från stormningen av den amerikanska kongressen vällde in och satte sin prägel också på den svenska inrikespolitiska debatten. I Syre varnade historikern Henrik Arnstad för att något liknande kan hända här och pekade på Sverigedemokraterna och deras anhängare. Fascistiska SD är ideologiskt mer radikala än Trump, ansåg Arnstad som önskade sig att M och KD skulle ompröva sitt beslut att samarbeta med partiet.

Moderaterna tyckte tvärtom att stormningen var ett uttryck för en farlig ”polarisering” och att det var rätt att ”samarbeta om sakfrågor med alla partier”.

Läs mer: Historiker: Fascistiska SD mer radikala än Trump

Den så kallade Qanon-shamanen (som håller den amerikanska flaggan) har blivit något av sinnebilden av de som stormade kongressen den 6 januari. Foto: AP/TT

Liberalernas gyttjebrottning

Sedan var det dags för gyttjebrottning. Sällan har en bittrare strid utspelats i ett politiskt parti som den i Liberalerna inför beslutet att öppna för att samarbeta med SD, riksdagens kanske mest uttalat antiliberala parti.

Efter månader av liberala företrädares offentliga kölhalande av varandra blev resultatet en kompromiss som aldrig lär bli verklighet. Något fullskaligt budgetsamarbete med SD ska det inte bli, enligt beslutet. Istället ska justeringar av regeringens budget kunna göras genom förhandlingar i finansutskottet. Detta avfärdades genast av SD-ledaren Jimmie Åkesson som dömde ut L som ett ”meningslöst parti”. Och frågan är varför ett parti som i nuläget samlar runt en femtedel av väljarna bakom sig skulle nöja sig med en biroll om de ingår i regeringsunderlaget.

Läs mer: Bäddat för nya strider i Liberalerna

L-ledaren Nyamko Sabuni uttryckte kritik mot januariavtalet redan innan hon blev partiledare. När Stefan Löfvens regering fälldes i juni tog hon chansen att hoppa av avtalet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet får nog

Sommarledigheten nalkades för politikerna, då brakade det lös. Vänsterpartiet hade tröttnat på att stängas ute från politiskt inflytande och nu ställde man regeringen inför ultimatum: Stoppa förslaget om marknadshyror för nya lägenheter – annars fäller vi er. Regeringen vägrade och SD begärde misstroendeomröstning (vilket V inte själva hade tillräckligt många ledamöter för att göra). Regeringen föll – och med den förslaget om hyrorna.

Liberalerna passade på och lämnade det janurariavtal som Nyamko Sabuni skydde som pesten. Extraval tycktes nära, men istället valdes Stefan Löfven på nytt till statsminister. Men Centern ville inte budgetförhandla med regeringen om budgeten när inte längre var med– och uteslöt att stödja en budget som regeringen förhandlat med V.  Samtidigt ställde både V och C tuffa villkor för att de kanske skulle ge grönt ljus för Magdalena Anderssons budget. Därmed var grunden lagd för nästa regeringskris.

Läs mer: Löfven fälld – L vill se borgerlig regering

Vänsteledaren Nooshi Dadgostar på väg till en av årets tre statsministeomröstning. Bakom henne partiets vice ordförande Ida Gabrielsson och pressekreteraren Jessica Nordh. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det krossade glastaket

Ordet historiskt har blivit slitet i gommen på Mats Knutsson och andra politiska reportrar under året. Men att Sverige som sista land i Norden – 40 år efter Norge – till sist fick en kvinna på statsministerposten efter 33 snubbar på raken är förstås en historisk händelse.

Att Magdalena Andersson fick en smakstart som statsminister vore att ljuga. Skärvorna från det krossade glastaket hade inte hunnit sopas undan förrän M, KD och SD några timmar efter statsministeromröstningen fick igenom sin budgetreservation med en rad ändringar av budgeten. I sista stund hade Centerpartiet meddelat att de inte tänkte rösta på regeringens budget. De gillande inte att regeringen lovat Vänsterpartiet höjda garantipensioner för att få deras stöd i statsministeromröstningen.

Då fick Miljöpartiet nog och lämnade regeringen. Det fick räcka med de motorvägsbyggen, kolgruvor och stängda gränser de genomlidit under sina sju år i regeringen. De tänkte inte släpa sig fram under ett valår med en SD-förhandlad budget med sänkt bensinskatt och utan de miljarder till skydd av skog som MP fått för att gå med på centerpartistiska krav om frihet för skogsägare.

Magdalena Andersson fick lov att avgå innan hon ens tillträtt, men återkom några dagar senare med en regering med enbart socialdemokratiska statsråd.

Läs mer: Rödgröna våndor – svår väg till majoritet

Kungen, kronprinsessan och delar av Magdalena Anderssons regering vid skifteskonseljen på slottet. En skifteskonselj är ett regeringssammanträde som leds av kungen, talmannen presenterar riksdagens beslut i statsministeromröstningen och kungen till sist konstaterar att ett regeringsskifte ägt rum. Jonas Ekströmer/TT

Sossarnas julafton

Så många tårar spilldes inte bland de socialdemokratiska företrädarna över MP:s sorti.  Den nya näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson var så förtjust över att få regera utan att hindras av nejsägande skogsmullar att han utbrast de redan bevingade orden: ”Vi socialdemokrater älskar gruvor”. För traditionellt sinnade socialdemokrater står också efterlängtade beslut om slutförvar av kärnbränsle och utbyggnad av Arlanda för dörren.

Och än så länge tycks väljarna belöna S som åter når runt 30 procent i opinionsmätningarna samtidigt som Magdalena Andersson utklassar sina partikollegor i förtroendesiffror. Vad det är värt den 11 september när svenskarna går till val återstår att se. Det svänger fort i politiken, har en och annan blivit varse 2021.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund demonstrerar mot den SD-förhandlade budget som fick MP att lämna regeringen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Läs mer: Efter MP:s sorti – här blir det fritt fram för S

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV