Radar · Politik

Historiker: Fascistiska SD mer radikala än Trump

Att Donald Trump samlade tiotusentals människor i Washington var en styrkedemonstration för den rörelse han företräder, enligt Henrik Arnstad.

Den svenska demokratin kan angripas, på ett liknande sätt som i USA – och risken ökar med Sverigedemokraterna vid makten. Det varnar historikern Henrik Arnstad som tycker Moderaterna och Kristdemokraterna borde ompröva sina tankar på samarbete med det fascistiska partiet.

Onsdagens dramatiska händelser i Washington, då kongressen stormades av människor som anser att Donald Trump bestulits segern i presidentvalet, tror många är början till slutet för Trumps politiska karriär. Allt fler republikaner har de senaste dygnen vänt sig emot honom, däribland hans egen vicepresident Mike Pence.

Men demokratin är långt ifrån räddad, enligt historikern Henrik Arnstad som studerat politiska ideologier. Han menar att Donald Trumps politiska hantverk är svagt – men att den rörelse han är frontfigur för är stark. Att tiotusentals människor slöt upp i den demonstration som föregick stormningen av kongressen ser han som ett uttryck för det.

– Den kraften försvinner inte för att Trump försvinner. I framtiden kanske de här grupperingarna får en ledare som är skickligare på att hantera makten, säger Henrik Arnstad.

Men också i Sverige finns en stark antidemokratisk rörelse med Sverigedemokraterna och dess anhängare i centrum, enligt Henrik Arnstad. Det visar sig inte minst på sociala medier. När grova brott begås eller en minister gör ett ifrågasatt uttalande blir det febril aktivitet.

– Även om mycket av det som skrivs kommer från fejkade konton, en del styrda från Ryssland, återstår många verkliga människor som skulle kunna mobiliseras via högerns alternativa medier, säger Henrik Arnstad.

Risken för att den aktiviteten omsätts i fysiska attacker mot demokratin ökar i takt med Sverigedemokraternas legitimitet, anser han. Därför tycker han att Moderaterna och Kristdemokraterna borde ompröva tankarna på att samarbeta med SD efter nästa val.

– Tyvärr tror jag inte att man kommer göra det eftersom svenska medier är så rädda att stöta sig med de här grupperna. I dag går skiljelinjen mellan de som vill ha demokrati och det som inte vill ha det, men det talar man inte klarspråk om i rapporteringen.

SD fascister – inte Trump

Henrik Arnstad menar att Sverigedemokraterna och Trumps rörelse förenas genom att vara antidemokratiska, men understryker att det finns viktiga skillnader. I den rörelse Donald Trump företräder finns enligt Arnstad inslag av såväl radikalkonservatism som Ku klux klan-nazism. Dessutom finns drag av den skepsis mot centralmakten som i USA tar sig såväl liberala som vänsterradikala uttryck.

Sverigedemokraterna är enligt Henrik Arnstad ideologiskt mer radikalt och till skillnad från Trump fascistiskt. Han menar att SD förespråkar en revolutionär omstöpning av samhället, byggd på en ultranationalism som exkluderar medborgare från nationen.

– Fascismen är utopisk och optimistisk, till skillnad från konservatismen. SD blickar framåt mot ett år noll, då ett helt nytt samhälle ska skapas och allt förändras. Det gör inte Trump, som är en blandning av konservatism och högerpopulism, ungefär som dagens Moderaterna under Kristersson. Trump föredrar att blicka bakåt och kan inte kallas fascist. Det innebär inte att han är ofarlig, tvärtom.

Moderaterna drar andra slutsatser än Arnstad av det skett i USA.

”Utvecklingen i USA visar bland annat att polarisering av det offentliga samtalet är fel väg att gå. Vi är beredda att samarbeta om sakfrågor med alla partier för att få stöd för de reformer vi anser nödvändiga för Sverige”, skriver partiets pressjour i ett mejl.

Kristdemokraterna menar att de alltid försvarar människans absoluta värde.

”Det har vi visat att vi står upp för i relation till alla partier. Genom att vara beredda att samtala med alla partier så har också politik som står upp för de värderingarna fått större genomslag”, skriver partiets presstjänst i ett mejl.