Radar · Utrikes

Världens fattigaste länder får vänta längre än väntat på vaccin

Det går långsammare än vad man har räknat med för det globala vaccinprogrammet Covax att distribuera utlovade vaccindoser till världens länder.

Det går långsammare än beräknat för det globala vaccinprogrammet Covax att fördela vaccin mot covid-19 till världens länder. Vissa länder har bara fått en tiondel av de utlovade doserna. Andra länder har inte fått några doser alls genom programmet.

Syftet med det globala vaccinprogrammet Covax är att köpa in vaccin mot covid-19 och sedan fördela det rättvist över hela världen. Målet: Att minst 20 procent av befolkningen i varje land ska vara vaccinerade vid årets slut.

Distributionstakten till låg- och medelinkomstländer går dock långsammare än väntat, enligt en artikel i The Guardian.

Vissa länder helt utan vaccin

Brasilien och Indonesien, båda stora länder med en befolkningsmängd på långt över 200 miljoner invånare, har till exempel bara fått en tiondel av sina utlovade doser.

Andra länder, som Bangladesh, Mexiko och Myanmar, har inte fått några doser alls genom det globala vaccinprogrammet.

Sett till totalen, vilket Läkemedelsvärlden också har rapporterat om, har Covax fram till mitten av förra veckan levererat runt 40,2 miljoner av de 187,2 miljoner doser som man har planerat för att distribuera.

Enligt The Guardian har de flesta länder fått runt en tredjedel av vad som utlovats, eller – som ovan nämnt – mindre. Sett till exempelvis Afrika, som är världens fattigaste kontinent, handlar om länder som Nigeria, Demokratiska republiken Kongo och Etiopien.

Flera förklaringar

Anledningen till att distribueringen drar ut på tiden uppges bland annat vara att USA har infört exportförbud på vissa ingredienser som är nödvändiga för att framställa vaccin.

En annan förklaring är att Indien, ett land där smittan just nu skenar, också har reglerat sin export. För att kunna hantera det inhemska utbrottet har man valt att minska utflödet av vaccindoser.

Läs även: Hundra länder för vaccinrättvisa: Släpp patenten

Läs även: Ilska efter Astras fiasko – medan rika länder anklagas för hamstring

Läs även: Fattiga länder hårdare drabbade av pandemin

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV