Radar · Nyheter

Hundra länder för vaccinrättvisa: Släpp patenten

I veckan diskuteras patenskyddet kring coronavaccin inom Världshandelsorganisationen WTO.

80 procent av coronavaccinen går till tio av världens länder, och nu kräver omkring hundra länder ett avsteg från patenträtten, så att kopior av vaccinen ska kunna produceras billigt och även nå fattiga länder.

210 av världens länder och territorier har ännu inte fått en enda vaccindos, och fattigare länder som Mexico och Uganda har fått betala högre pris för sina vaccinköp än till exempel EU, på grund av att de beställt mindre mängder, enligt nyhetsbyrån AP.

För att förse fattigare länder med vaccin mot covid-19 lämnade Indien och Sydafrika i november 2020 en uppmaning till Världshandelsorganisationen WTO om ett tillfälligt avsteg från patenträtten som omgärdar läkemedlen. I dag har omkring hundra länder givit stöd till förslaget, liksom över 400 civilsamhällesorganisationer och FN-organ.

– Om det skulle ske så skulle varje kontinent omedelbart ha mängder av företag som skulle kunna framställa vaccin, säger Abdul Muktadir, som driver en läkemedelsfabrik i Bangladesh, till AP.

Världshälsoorganisationen WHO har uppmanat vaccintillverkarna att själva dela med sig av data och teknologi som skulle kunna öka produktionen.

WTO diskuterar patenträtt

I veckan diskuteras frågor kring handel och immaterialrätt i relation till coronapandemin inom Världshandelsorganisationen WTO, däribland ett tillfälligt avsteg från patentskyddet kring coronavaccin. Något som höginkomstländer som USA, Japan, Australien, Storbritannien och EU, inklusive Sverige, tidigare uttryckt att de är emot.

– Det är ytterst oroande att Sverige inte gett sitt stöd till förslaget, särskilt med tanke på att regeringen flera gånger betonat att jämlik global tillgång till covidvaccin är av högsta prioritet, sade Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i ett pressmeddelande i februari.

Statsminister Stefan Löfven skrev i fjol tillsammans med en rad världsledare i ett debattinlägg i Washington Post att ”ingen av oss är säker förrän alla är säkra”. Man krävde att vaccinet måste fördelas efter folkhälsobehov – inte betalningsförmåga hos olika länder.

Trots det hör Sverige till länderna som trängt sig före i den globala vaccinationskön, enligt Läkare utan gränsers Pieter-Jan van Eggermont.

– De har köpt upp en stor del av vaccindoserna, vilket får konsekvenser världen över. Kanada och Storbritannien har reserverat så många doser att de kan vaccinera samtliga invånare fem gånger om, säger han.

Läkemedelsbolag: Farlig väg att gå

Även läkemedelsbolagen är emot att lyfta patentskyddet, med argumenten att det skulle ta bort incitamenten för att utveckla vaccin, och att kvalitén inte kan garanteras om ett företag tillverkar kopior, vilket skulle kunna urholka förtroendet för vaccinet, skriver Svenska Dagbladet.

– Det vore en otroligt farlig väg att gå. Patentskyddet är en förutsättning för ett innovationsdrivet samhälle, utan det hade vi aldrig suttit här i dag med flera vaccin, säger Bengt Mattson, vaccinexpert på Lif, branschorganisation för forskande läkemedelsföretag i Sverige, till tidningen.

Han menar att fördelningsfrågan har sin lösning genom politik, inte nya villkor för industrin.

Något Sanna Gustafsson, strategisk kommunikatör som följer vaccinfrågan på Läkare utan gränser protesterar mot.

– Covidvaccinen är inget som läkemedelsbolagen har gjort på egen hand, det har pumpats in enorma statliga bidrag, säger hon till SvD, och fortsätter.

– Rika länder har köpt ett stort överskott vaccindoser, det nuvarande regelverket räcker uppenbarligen inte till för att säkra en rättvis fördelning globalt. Vi hoppas att hundra låg- och medelinkomstländer med stöd av FN faktiskt blir lyssnade på.

Hur det blir med den saken återstår att se. Världshandelsorganisationens nytillträdda generaldirektör Ngozi Okonjo-Iweala sa i måndags 1 mars att dialogen runt förslaget har ”intensifierats”, rapporterar Al Jazeera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV