Radar · Miljö

Inför Cop26 – Klimatkrisen är redan här: ”Jag är konstant i ett tillstånd av rädsla”

"Ett hyckleri att våra ledarna bortser från klimatfrågan", det tycker Alhassan Mohammad Osman från Sudan som har grundat Fridays for future Sudan .

Tiotusentals familjer har tvingas lämna sina hem i Sudan. Hagelstormar dundrar över ett somrigt Turkiet. Och i Indien bränner solen obehaglig varmt på huden. Syre har talat med några klimataktivister världen över som lever mitt i klimatkrisen och kräver handling.

Alhassan Mohammad Osman, Sudan: "Vi vill inte ha bara prat"

– Jag tycker att de mest tydliga tecknen på klimatförändringarna är de smärtsamma och förödande översvämningarna som Sudan drabbades av i slutet av förra året, som orsakade fullständig förstörelse av tiotusentals hem och dussintals döda. Tiotusentals familjer tvingades flytta på grund av förlusten av sina hem som förstördes av översvämningen, och under den perioden talade officiella uppgifter från regeringen, med stöd av yttranden från experter på miljöområdet, att klimatkrisen är huvudorsaken till dessa översvämningar.

Alhassan menar att världens ledare under Cop26 bör fokusera på vilka motiv som ligger bakom att lösningarna på klimatkrisen dröjer.

– Det är ett hyckleri som utövas av ländernas ledare i klimatfrågan, deras sätt att uppsåtligt bortse från det. Vissa av dem handlar till och med på ett sätt som gör dem till planetens fiender, som den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump.

– Alla måste arbeta för att implementera lösningar. Vi vill inte ha politiska tal och vi vill inte ha mycket prat. Det som krävs är bara ledarskap och beslutsfattare som enas för att skydda planeten innan det är för sent.

Ozan Buzan berättar om hur hagelstormar förstört tusentals bilrutor i Istanbul och hur skogsbränder blivit det "nya normala" längs den turkiska rivieran
Ozan Buzan berättar om hur hagelstormar förstört tusentals bilrutor i Istanbul och hur skogsbränder blivit det "nya normala" längs den turkiska rivieran. Foto: privat.

Ozan Bucan, Turkiet: "Alla körde med förstörda fönster"

– De senaste två decennierna har vi haft fler stormar under sommaren och under det efterlängtade sommarlovet gömmer vi oss i våra hus för att vara säkra, istället för att njuta av solen och stranden. Augusti har blivit mer som en jordskreds- och översvämningssäsong i norra Turkiet samtidigt som vi har skogsbrandssäsong i söder på grund av torrt väder och höga temperaturer. Landsomfattande hjälporganisationer och volontärer som strömmar till regionen för att hjälpa till med att bekämpa bränderna. Det har blivit det ”nya normala” i området som kallas ”turkiska rivieran”.

När han bodde i Istanbul kände han och många med honom en ständig stress under sommaren på grund av de plötsliga väderförändringarna. De kraftiga hagelstormar som blev följden gjorde att alla letade efter parkeringar med tak, för att inte få bilen förstörd.

– Vissa av stormarna var så allvarliga att de förstörde bilrutor och lämnade tiotals bucklor på fordonen. I en av stormarna fastnade jag på motorvägen och min vindruta och bakruta förstördes. Det tog mig 3 veckor att få det fixat, på grund av brist på reservrutor i Istanbul. Alla körde runt med förstörda fönster.

– Sist men inte minst har vi torkan. Tomma dammar påverkar djupt bevattningen och jordbruket. Men det mest skrämmande och omedelbara resultatet av klimatförändringen är tomma reservoarer i Istanbul, en stad med 16 miljoner människor. De rapporterar ständigt om vattennivåerna i kvällsnyheterna nu. Och det finns ”galna projekt” för att få vatten till staden från så långt bort som 300 kilometer.

Sara Indian vill inte se fler tomma löften från politikerna, bara handlingar
Sara Indian vill inte se fler tomma löften från politikerna, bara handlingar. Foto: Privat.

Sarah Indian, Indien: "Är jag ens trygg i mitt eget hem?"

– Jag lider, mitt land lider och självklart lider också resten av världen, med oförutsägbara och grymma regn och extrem värme så har klimatförändringarna inte bara påverkat mig och min familj, utan också medfört omfattande förluster och problem, särskilt för de utsatta samhällena. Vattenfyllda gator, strömavbrott och hudbrännande värme är bara några av de problem vi ofta står inför. Frågorna påverkar mig ännu mer när jag tänker på de fattiga samhällen som dagligen står inför dessa utmaningar och när jag tänker på framtiden. Jag är konstant i ett tillstånd av rädsla när jag ser luftkvaliteten varje morgon, som försämras dag för dag. Jag tänker på vad jag andas och ifrågasätter om jag ens är trygg i mitt eget hem.

– Jag vill bara säga till världsledarna som kommer att träffas i COP 26 i Glasgow att vi behöver handlingar, vi behöver se till att kommande generationer är säkra, kan överleva, och leva friska eftersom vi inte har någon planet B. Vi måste börja göra detta tillsammans, vi vill inte ha några tomma löften, vi vill inte ha några överdrivna uttalanden, vi vill ha handlingar, bara handlingar! Sluta ignorera oss, börja agera snarast!

Francis Sembatya ber världsledarna att underlätta övergången fråndagens norm, den norm som leder till utsläpp, avskogning och vattenföroreningar
Francis Sembatya ber världsledarna att underlätta övergången fråndagens norm, den norm som leder till utsläpp, avskogning och vattenföroreningar. Foto: privat. 

Francis Sembatya, Uganda: "Höga vattennivåer lämnade många på flykt"

– Vi märker av klimatförändringar i Uganda främst när det gäller översvämningar. Som översvämningarna i Acholi-regionen som fortfarande pågår just nu när vi pratar, översvämningar i västra Uganda, främst i Ntoroko och Kasese, som ett resultat av smältande istäcken på bergstoppar som får floder som Nyamwamba att anta vanan att svämma över. Även den rekordhöga vattennivån som Victoriasjön upplevde 2020 lämnade många ugandier på flykt från dess stränder.

Även ett förändrat mönster i nederbörd ställer till det för en majoritet av bönderna, berättar han, då de flesta inte är vana att följa riktlinjer från landets meteorologiska myndighet. Det har gjort att den totala jordbruksproduktionen har minskat över tid eftersom bönderna inte längre kan förutsäga den rätta tidpunkten för plantering.

– Jag vill be världens ledare att underlätta en övergång från de normer som råder i samhället. Dessa normer är ansvariga för såväl utsläpp som vattenföroreningar och avskogning. Världens ledare kan underlätta övergången genom att öka finansieringen till forskning kring alternativa lösningar och att faktiskt genomföra de åtaganden som de utlovat.

Marianna Zungri ser tydligt hur de extrema temperaturtopparna i södra Spanien förstör många växter och förskjuta växtsäsongen
Marianna Zungri ser tydligt hur de extrema temperaturtopparna i södra Spanien förstör många växter och förskjuta växtsäsongen. Foto: privat.

Marianna Zungri, södra Spanien: "Extremtemperaturerna bränner sönder de ömtåligaste växterna"

– Träskområdena här är på 25 procent av sin kapacitet och om några dagar kommer de att börja ransonera användningen av vatten till befolkningen. Trots detta så satsar jordbrukarna på produktion av tropiska plantor som är mycket vattenkrävande. Dessutom bränner de extrema temperaturerna bokstavligen sönder de ömtåligaste växterna och många grödor har svårt att växa av samma anledning.

– Vi fortsätter att ha mat, men en del grödor växer utanför sin normala period, som bönor som kom nu i slutet av oktober, men som istället inte kom på sommaren. Överklag så märks torkan och temperaturtopparna av allt mer.

Läs mer om Cop26

Åsa Romson: ”Klimatkonferenserna gav mig energi som miljöminister”

Klimataktivisterna laddar för Cop26

Greta Thunberg befarar nytt bakslag på klimattoppmötet

Klimatsatsningar äts upp av subventioner för 30 miljarder: ”Hindren är politiska”

Lyckligt slut eller domedag – vad säger forskarna om klimatkrisen?

Karin Lexén inför Cop26: ”Akut läge – men det finns hopp”