Radar · Miljö

Regeringen vill separera frågorna om mellanlagring och slutförvaring

I Oskarshamn ligger CLAB (Centralt mellanlager för använt kärnbränsle), ett förvar som nu börjar bli fullt.

Mellanlagret för kärnbränsle riskerar att bli fullt om två år. Därför vill regeringen separera frågan om ökad mellanlagring från slutförvaring av kärnbränsle, rapporterar Sveriges radio.

– Regeringen arbetar prioriterat med att förbereda ett beslut för slutförvaret av Sveriges använda kärnbränsle. Men redan nu finns det en risk att det inte kommer finnas ett beslut som hunnit träda i laga kraft innan mellanlagret blir fullt. För att inte sätta oss i den situationen ser vi att det är nödvändigt att dela upp beslutet för att säkra kapaciteten i mellanlagret, säger miljöminister Per Bolund i ett uttalande.

Därför skickade man i förra veckan ut en remiss till de berörda parterna. En av dem är Oskarshamn kommun, där mellanlagret ligger.

– Nu väljer regeringen att dela på den här processen, vilket innebär att man inte behöver ta ställning ett slutförvar på väldigt många, många år, säger Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande, till Sveriges radio.

Därför är han kritisk, då mellanlagret skulle kunna bli kvar i kommunen under en lång tid.

Men Per Bolund menar att en separering av frågorna kan vara nödvändig, eftersom frågan om slutförvaring har dragit ut på tiden och behöver tas på stort allvar.

– Det handlar ju om ett av de farligaste material som människan känner till, och det är väldigt lång tid som det ska hållas separat från människa och miljö, annars riskerar vi väldigt stora skadeverkningar.

Läs mer:

Fullt i lagret för kärnavfall – Bolund slår i från sig kritiken

Här ska vårt kärnavfall vila i 100 000 år

Slutförvar av kärnavfall i Östhammar hänger på grannländerna